Förra sommaren gick Microsoft ut offentligt och baktalade Googles webbläsare Chrome, då de ansåg att Explorer/Edge-konkurrenten var en riktig bov som gjorde av med alldeles för mycket ström. Ett pr-trick som verkar fått fart på Google som sedan dess har arbetat hårt med att få ned strömförbrukningen i Chrome.

I veckan kommer nästa steg i det arbetet då version 57 släpps av Chrome, en uppdatering som kraftigt bromsar ned strömförbrukningen för de webbläsarflikar som ligger bakgrunden. Det skriver The Verge.

Om man får tro Google tar dessa borttabbade flikar upp emot en tredjedel av strömförbrukningen på en desktopmaskin. Exakt hur mycket ström som sparas in i och med den nya versionen har Google inte gått ut med, men om Chrome kommer att bromsa ned bakomliggande applikationer till 1 procents CPU-laddning.

Läs också: Chrome växer när användarna flyr Safari

Den nya ändringen kommer dock inte påverka sajter som ligger i bakgrunden som till exempel spelar upp ljud eller liknande.

”Chrome kommer att fortsätta ta steg mot ett förlängt batteriliv och samtidigt möjliggöra samma upplevelser utvecklare kan bygga idag”, skriver Alexander Timin, mjukvaruingenjör på Google, i en bloggpost.