I ett internt mejl med rubriken "Allvarlig it-säkerhetsincident på området" som IDG.se tagit del av står det utförligt att det hittats flera usb-minnen runt omkring i området, både i fastigheter och utanför.

Usb-minnena är på 64 MB och ska innehålla någon form av sabotageprogram. Det inträffade är enligt det interna mejlet polisanmält, och den i området som hittar ett usb-minne uppmanas lämna in det till Lindholmen för omhändertagande.

Läs också: Här är usb-minnet som totalförstör din dator på ett ögonblick

Lindholmen Science Park är ett stort område i Göteborg där flera stora företag bedriver forskning, däribland Volvo, Saab, SEB och Ericsson. Ett antal it-företag finns också bland de 350 företag som huserar i området.

usb-minnen
Så här ser de upphittade usb-minnena ut, enligt interninformation från Lindholmen.

När IDG.se kontaktar Lindholmen vill man inte kommentera uppgifterna utan hänvisar istället till polisen.

– Det vill jag inte kommentera. Du får kontakta polisen i stället, säger Caroline Karlsson, kommunikatör på Lindholmen Science Park.

Läs också: Är det här världens minsta 128GB usb-minne? Spöar Sandisk med flera millimeter

Polisens presstalesperson Christer Fuxborg vet dock i skrivande stund inget om några usb-minnen.

– Det är inget som jag hört något om, säger han.

Chalmers, som har verksamhet på Lindholmen, har gått ut med en varning på sin Facebooksida.

Enligt ett mejl från fastighetsägaren Älvstranden Utveckling, som bloggen Cornucopia tagit del av, ska usb-minnena innehålla ransomware:

"Enligt preliminära uppgifter är den skadliga koden på minnena av mer avancerad slag sk "military-grade", "crypto-ware". Koden verkar inriktad på att söka upp dokument av tex office formaten (word, excel mfl) och eventuellt kryptera dessa och sedan begära lösensumma (ransomware)."

Fortsättning: De larmade om usb-attacken på Lindholmen – "insåg att det var något lurt"