Amerikanska myndigheter har åtalat två ryska agenter för att ha varit inblandande i det stora databasintrånget mot Yahoo, som upptäcktes förra året. Men enligt säkerhetsexperter som IDG News pratat med är det troligtvis bara ett sätt för USA att visa Ryssland att de hänger med, då mycket lite tyder på att Ryssland kommer att bry sig.

”Jag kan inte föreställa mig att ryska myndigheter kommer att ge bort två säkerhetstjänst-officierar”, säger Jeremiah Grossman, chef för säkerhetsstrategi på Sentinelone.

”Även i de mest lyckade undersökningar är statliga hackare fortfarande immuna mot åtal eller motangrepp”, säger Kenneth Geers, forskare på säkerhetsföretaget Comodo.

Läs också: Nio ögonblick ur Yahoos brokiga historia

De två officerarna som pekats ut arbetar för Rysslands federala säkerhetstjänst, FSB, enligt onsdagens åtal. De beskylls bland annat för att ha rekryterat ett par tredje parts-hackare för att angripa Yahoo och stjäla information om 500 miljoner användare.

”Onsdagens åtal handlar mest om att skicka ett symboliskt meddelande till Ryssland. Från Rysslands sida påverkar det här inte dem”, säger Mark Kuhr, cto för säkerhetsföretaget Synack och före detta analytiker för amerikanska National security agency.

En av följderna med åtalet är även att USA skickar signalen till omvärlden att de kan spåra cyberangrepp.

Läs också: Storbritannien rustar mot hackare inför nästa val

”Du kan försöka gömma dig i hörnen av dark webb, men vi kommer att jaga rätt på dig”, sa John Bennett, specialagent på FBI, under en presskonferens.