Amerikanska militärens forskningsavdelning Darpa, ni vet organisationen som finansierat läskiga robotar som Googles Atlas, har ett nytt projekt på gång. Denna gång har de siktet inställt på en dator som är under ständig inlärning och som hela tiden anpassar sig. Lite som en människa, skriver IDG News.

För ett par decennier sedan hade idé kanske skrattats bort. Men med dagens framsteg inom artificiell intelligens och maskininlärning är den inte så långsökt. Se bara på våra mobiltelefoner, datorer och iot-prylar som är utrustade med ai-assistenter som Siri, Cortana och Alexa.

Skillnaden är bara att de här enheterna ofta bara kan lära sig och dra slutsatser baserat på information som förprogrammerats in i systemen. Existerande teknik gör det inte möjligt för datorerna att tänka utanför lådan eller anpassa sig till situationen och omständigheterna.

Läs också: Nu växer människor och maskiner ihop

Målet med projektet är att skapa en dator vars processer mer liknar biologiska varelser och som ständigt lär sig nya saker. Ett sådant system skulle vara bättre på att fatta beslut genom att kunna hänsyn till problem som tidigare inte kunnat gå att förutse. Återigen, liksom en människa, skulle inlärningsprocessen till en början gå rätt långsamt. Som hos ett barn. I takt med att systemet mognar och får fler erfarenheter blir inlärningsmodellen mer flexibel. Får det teorin att fungera i verkligheten, kommer datorn troligen kunna ta fram fler svar, baserat på situationen.

Projektet går under namnet Lifelong learning machine. Och ambitionsnivån är hög: ett nytt ai-system som lär sig online, ute i verkligheten och baserat på vad det stöter på. Utan att det måste ta offline för att programmeras om eller för att lägga in nya villkor. Detta enligt ett dokument som beskriver projektets syfte och mål. Tanken har funnits hos Darpa ett tag.

– Det är för att dagens datorer är framtagna för att köras med förskrivna program som inte klarar av att anpassa sig allt eftersom de utför uppgifterna. En modell som inte har ändrats sedan brittiska universalgeniet Alan Turing utvecklade de allra tidigaste datormaskinerna på 1930-talet, säger Hava Siegelmann, programansvarig för Darpa-projektet.

Läs också: Snart slåss maskinerna med varandra i cyberkriget – utan mänsklig inblandning

Lyckas projektet skulle det innebära många fördelar för den militära forskningsavdelningen. Särskilt inom områden som självkörande bilar och ny teknik för maskininlärning. Förhoppningen är också att de ska kunna ta fram nya arkitekturer för databeräkningar.

Darpa är känt för att dra igång diverse olika mer eller mindre framgångsrika projekt. Inte sällan uteblir de goda resultaten. Men de har också varit en bidragaren aktör i utvecklingen av internet, smarta sensorer, nya chipp, gps-teknik och icke att förglömma: datamusen.