Den stora snackisen under årets upplaga av Mobile World Congress var Nokias nyversion av sin klassiska mobiltelefon 3310, vilket var en tillbakagång till de lite enklare telefonerna till skillnad från dagens smarta telefoner.

Nu verkar det som att Nokias lansering fått ringar på vattnet då även chipptillverkaren Qualcomm hoppar på det enkla tåget med sitt nya chipp 205. Ett chipp som ska göra de enkla telefonerna bättre och snabbare. Det rapporterar IDG News.

Läs också: 6 saker vi lärde oss på Mobile World Congress

Bland annat kommer 205-chippet att ge enkla telefoner bättre grafik och LTE-kapacitet vilket är steget efter 3G, även kallat 3,5G.

Med det nya chippet förväntar sig Qualcom att de enklare telefonerna, som på engelska kallas för candy-bar phones då formen liknar en chockladkaka, ska klara av surf, mejl och sociala medier samtidigt som täckningen blir bättre och telefonen kan erbjuda mer grafiskt krävande spel.

Läs också: Öppning för 5G tidigare än tänkt – redo redan om två år

Att både Nokia och Qualcomm satsar på de enkla telefonerna kan vara svårt att begripa när flera av mobiljättarna blickar framåt mot en framtida 5G-lansering, men i flera utvecklingsländer är de enkla telefonerna fortfarande populära tack vare sitt låga pris.

Qualcoms nya chipp förväntas lanseras under andra kvartalet i år.