På den allmänna toaletten vid Himmelstemplet i Peking har man haft stora problem med toalettpapper som tycks gå upp i rök, och när man undersökte saken närmare fann man att flera besökare stal med sig toapappret hem. En oväntad upptäckt som nu har fått myndigheterna till att implementera en oortodox metod för att stoppa stölderna – ansiktsigenkänning. Det skriver sajten The Register.

Det nyinstallerade systemet för toalettpappersdistribution kräver nämligen att den som vill gå på toaletten först måste genomgå en tre sekunder lång ansiktsskanning innan en standardlänga toalettpapper på 60 cm blir tillgängligt.

Läs också: Ansiktsigenkänning ska rädda utrotningshotade lemurer

En metod som säkerligen får tjuvarna att tänka till men som också för med sig en hel del kontroverser när det kommer till den personliga integriteten.

”Jag trodde att toaletten var den sista platsen som jag hade rätt till integritet, men de övervakar mig där inne med”, skriver en användare på den kinesiska mikro-bloggen Weibo som The Guardian letat reda på.

Utöver integritetsfrågorna som det nya systemet för med sig har flera användare även rapporterat om att tekniken i sig inte fungerar optimalt.

Bland annat har vissa personer behövt stå i upp emot en minut framför ansikstskannern för att få sitt papper, och vid ett tillfälle ska maskinen även ha lagt av helt, vilket krävt att de dyrbara centimetrarna fått delas ut manuellt.

Läs också: Ett par funky brillor hindrar Storebror från att känna igen ditt ansikte
 

Tekniska toalettlösningar har den senaste tiden varit på tapeten i Kina då regeringen velat se att den inhemska utvecklingen av smarta toaletter ökar, detta då många kineser tidigare valt att köpa in produkten från grannlandet Japan i stället för att köpa kinesiskt.