IBM har tillsammans med forskare från det tekniska universitetet ETH i Zürich tagit fram ett flödesbatteri som besitter dubbla positiva egenskaper. Det kan nämligen förse ett chipp med energi, samtidigt som det fungerar som en kylare. Tack vare denna funktion går det att ta fram mindre och mer effektiva chipp och solceller som kan lagra sin egen energi. Eller för enheter som används för fjärrstyrd övervakning, som inte kräver några externa energikällor, skriver Engadget.

Normalt används, i större skala, den här typen av flödesbatterier för att lagra energi. För att nämna ett exempel skapade forskare vid Harvarduniversitetet nyligen ett sådant batteri som ska hålla i tio år, men utan att försämras särskilt mycket alls. Det tänka användningsområdet är anläggningar för solenergi och vindkraft.

Läs också: Flytande batterier kan vara världens bästa sätt att lagra energi

Men att bygga dem i betydligt mindre skala är en annan femma. Forskarna från ETH och IBM har lyckats hitta två vätskor som båda två passar som elektrolyt i flödesbatterier, och som kylarvätska. De ska dessutom vara först ut i världen med att lyckats med den är processen.

Med hjälp av en 3d-skrivare tog forskarna fram ett system med kilformade mikrokanaler som förser hela batterisystemet med elektrolytvätska, genom att använda ytterst lite energi. Elektroderna pressar ut vätskan till de olika membranlagren där jonerna flyter fritt, och genererar energi. Resultatet är ett system som ger 1,4 watt per kvadratcentimeter. Men den stora fördelen sägs vara att systemet gör sig av med väldigt mycket mer värme än det alstrar.

Läs också: Världens största batteristation invigd – fylld med Tesla-batterier

För att bli användbart måste batteriet generera mer elektricitet än det gör i dag. Tanken är därför att lägga i en högre växel och gå från forskning till tillverkning. Men endast med det som redan finns tror sig forskarna ha skapat något som skulle kunna vara användbart inte bara för chipp, utan också för laseranordningar som kyls inifrån och solceller som lagrar energi direkt i battericeller.