Rymdbolaget Spacex, med superentreprenören Elon Musk i spetsen, har inte gjort någon hemlighet av att de vill kolonisera Mars, men projektet har hittills stött på en rad hinder som fördröjt projektstarten från 2018 till 2020. Dock meddelar organisationen att man nu har gått samman med Nasa för att försöka hitta den bäst lämpliga landningsplatsen på planetens yta. Det rapporterar International business times.

Läs också: Datachock tog död på ESA:s marslandare

Nasa har tidigare sagt att de hittat tre lämpliga landningsplatser för sin framtida expedition till den röda planeten, men skillnaden mellan de två organisationernas planer är att Spacex behöver landa någonstans där miljön lämpar sig för permanent boende.

Till exempel vill man landa nära ett stort is-parti och långt ifrån planetens mest klippiga ytor, likt den plats Nasas sond Phoenix landade på 2008.

Många platser har undersökts men hittills har bara ett område i regionen Arcadia planitia som verkar leva upp till kraven.

”I grund och botten har de hittat få eller inga klippor, och en polygonal terräng som de tror är ganska lik den som sågs med Phoenix”, säger Paul Wooster, som arbetar med Mars-uppdraget på Spacex, till sajten Spacenews.

Läs också: Elon Musks plan för Mars: bygga en hel stad – 100 personer åt gången

Mars må vara ungefär lika stor som halva jordklotet men det har alltså visat sig svårt att hitta en plats som lämpar sig för kolonisation. Men det finns gott om tid att leta vidare, för som det ser ut just nu kommer den första bemannade Mars-landaren inte kunna skjutas upp innan 2027.