För tre år sedan kom Generation 64, Jimmy Wilhelmssons bok om den populära hemdatorn Commodore 64. Jimmy, även känd som “Spelpappan”, fick kort därefter frågan om han inte tänkte skriva en liknande bok om Commodore Amiga och nu är uppföljaren här.

Generation 500 har samma, härligt stora format som föregångaren och innehåller rikligt med spännande bildmaterial på de drygt 180 sidorna. Den potentiella målgruppen är stor eftersom Amiga 500 totalt såldes i omkring 100 000 exemplar i Sverige innan Commodore slutligen slog igen butiken 1994.

Läs också: Ministerns okända bakgrund som hacker – Ygeman: "Det var en annan tid"

Det underliggande temat i Jimmy Wilhelmssons bok om Amiga 500 är att det här var datorn som fick en hel generation datorintresserade ungdomar att bli kreativa. Commodores dator bjöd på möjligheter på grafik- och ljudsidan som ingen annan hemdator tidigare hade erbjudit, något som gjorde det möjligt att utan kostsamma tillbehör skapa grafik- och ljudupplevelser som kunde mäta sig med de musikvideor som var så populära i tv-rutan i mitten av 80-talet.

Jimmy Wilhelmsson
Foto: Patrik RosenfeldJimmy Wilhelmsson.

Det var också på Amiga-plattformen som den svenska dataspelsutvecklingen tog fart på allvar. Bland andra Digital Illusions (numera Dice och en del av Electronic Arts) släppte sina första speltitlar till Amiga och många av spelskaparna hade sin bakgrund i den så kallade demoscenen.

Även den som redan tror sig veta allt om Amiga får ta del av kunskaper som fyller i luckorna. Här avhandlas allt från den klassiska, rödvitrandiga studsande bollen till floppen CDTV (ett försök att etablera Amiga-plattformen i vardagsrummet) till spelsuccéer som Defender of the Crown.

Den affärsmässiga sidan får relativt stor plats i boken. Det handlar om hur Commodore etablerade sig på den svenska marknaden och spelet bakom kulisserna. Det var långt ifrån någon självklarhet att Amiga skulle bli en succé, inte minst Atari var en tuff konkurrent som etablerade sig i Sverige vid samma tid.

Men det är människorna som utgör den röda tråden i Generation 500. Insprängt i boken finns ett flertal kortare intervjuer med mer eller mindre kända entusiaster som var med när det begav sig. För att nämna några så finns musikproducenten Axwell, Dice-grundaren Fredrik Liljegren, Angelica Norgren från P3 Spel och Dreamhack-grundaren Martin Öjes med i boken.

Men det som vi tycker är mest spännande är att Jimmy har sökt upp flera av frontfigurerna från demoscenen, som med sina tekniska kunskaper lyckades krama fram häftigare grafik- och ljudupplevelser ur Amigan än någon trodde var möjligt. Här har han även sökt sig utanför Sveriges gränser och besökt danskar som Søren Grønbech och Jesper Kyd.

Läs också: Länge leve Commodore Amiga – 30 år gammal dator fortsätter att hålla skolorna varma

Sist, men inte minst, uppskattar vi att klassiska datortidningen Datormagazin och dess grundare Christer Rindeblad får stort utrymme i boken. Det borde väcka ljuva minnen till liv hos alla Commodore-fantaster som suktade efter information om nya datorer och program.

Sammanfattningsvis är Generation 500 en riktig nostalgikick för alla Commdorefrälsta, både de som fanns med på den tiden det begav sig, och de som tillkommit på senare dagar.

Fakta

Lanserades: 1987 som en uppföljare till modellen Amiga 1000 och såldes fram till 1992
Tillverkare: amerikanska företaget Commodore, som tidigare gjort succé med hemdatorn Commodore 64
Processor: Motorola 68000
Minneskapacitet: 512 kB RAM (utbyggbart till 9,5 MB)
Grafikprestanda: Kan visa 4096 olika färger
Ljudprestanda: fyrakanalsljud, varje kanal kan spela upp åttabitarssamplingar i upp till 28 kilohertz
Lagringsenhet: en inbyggd diskettenhet (3,5 tum)