I december förra året presenterade Microsoft sin verktygssamling Skills Kit till företagets virtuella assistent Cortana, en samling verktyg som ska användas för att integrera assistenten med tredjepartstjänster.

Då var det tänkt att verktygen skulle lanseras i februari i år – men trots att april står för dörren har verktygen ännu inte släppts.

Microsoft har inte gått ut med orsaken bakom förseningen, men det skulle kunna vara ett resultat av uppdateringen Creators Update till Windows 10 som kommer att lanseras inom kort och som väntas förändra stora delar av operativsystemet.

Läs också: Att prata med datorn kommer att förändra mer än vi tror – bottar överallt på MWC

Oavsett anledning riskerar Microsoft, i och med förseningen, att halka efter konkurrenterna Apple och Amazon när det kommer till den framväxande marknaden för virtuella assistenter. Speciellt då Amazons Alexa redan idag stödjer 10 000 integreringar.

”Svårigheten är att de, för varje dag som går, hamnar längre bakom Amazon”, säger Jonathan Gaw på analysföretaget IDC till IDG News.

Microsoft verkar själva inte vara allt för nervösa, enligt dem ska det vara ganska enkelt för utvecklare att porta lösningar från Amazons Alexa direkt till Cortana. Vilket kan minska Amazons försprång något om det stämmer.