Storbritanniens inrikesminister Amber Rudd vill att företag som ligger bakom krypterade kommunikationstjänster, som Whatsapp, ska ge polismyndigheter en bakdörr för att kringgå krypteringen. Det sedan flera rapporter kommit om att skytten, vid förra veckans attentat utanför parlamentet i London, skickat iväg meddelanden via Whatsapp strax innan attentatet.

”Vi behöver försäkra oss om att organisationer som Whatsapp, och fler som dem, inte ger terrorister en hemlig plats där de kan kommunicera med varandra”, sa Amber Rudd under en intervju med BBC One i helgen.

”Förut använde man ånga för att öppna upp kuvert eller lyssnade på telefonsamtal om man ville veta vad människor gjorde, legalt via en fullmakt. Men i den här situationen behöver vi göra så att vår underrättelsetjänst har möjlighet att hantera situationen med krypterade Whatsapp”.

Läs också: Senaten: amerikanska operatörer får sälja kunddata och surfhistorik

På torsdag ska brittiska myndighetspersoner träffa representanter för stora internetföretag, där de bland annat ska samtala om hur man kan komma till bukt med terrorister som använder företagens tjänster och plattformar.

Amber Rudds krav på teknikföretagen ligger i samma linje med amerikanska polismyndigheten FBI som legat i tuff strid med Apple. Det sedan Apple avstått från FBI:s förfrågan om att låsa upp en Iphone tillhörande en misstänkt terrorist.

”Om jag fick prata med Tim Cook (Apples vd reds anm.) skulle jag berätta för honom att det här är helt annorlunda”, säger Amber Rud och fortsätter:

”Vi ber dem inte att öppna upp, vi vill inte gå in i molnet, vi vill inte ha något sådant. Men vi vill att de ska erkänna att de har skyldighet att samarbeta med myndigheter, att samarbeta med polismyndigheter när det är en situation rörande terrorism.”

Läs också: FBI pröjsade tio miljoner för att hacka en Iphone

Efter Amber Rudds uttalande har dock flera tunga röster varnat för den inskränkning som eventuella bakdörrar kan föra med sig. Bland annat har representanter för EU uttalat sig om vikten av balans mellan integritet och insyn.

"Det finns en fin gräns där. Vi måste naturligtvis skydda vårt folks integritet men vi måste också skydda folkets säkerhet", säger EU:s ordförandeland Maltas inrikesminister Carmelo Abela till AP.

Läs också: Amazon ger med sig i rätten – lämnar ut Alexa-inspelningar

En annan som ställer sig kritisk till Amber Rudds uttalande är Jim Killock, exekutiv chef för den digitala yttrandefrihetsorganisationen Open Rights Group.

”Att övertyga företag om att installera bakdörrar in i krypterade tjänster skulle innebära att miljoner av vanliga människor är mindre säkra online. Vi förlitar oss alla på att krypteringar ska skydda vår möjlighet till att kommunicera, handla och utföra bankärenden säkert”, säger han till IDG News.

Whatsapp själva skriver i ett uttalande som IDG News tagit del av att de är bestörta över förra veckans attentat i London och att de samarbetar med polisen i deras utredning.