Om tre år kan patienter som väntar på en levertransplantation donera friska celler och få ut exakta kopior, ungefär så stora som en dollarsedel, med hjälp av en 3d-skrivare, skriver vår amerikanska systersajt Computerworld.

Ett företag i San Diego, Orgonovo, har testat tekniken på möss och nu står människor på tur.

Den process för så kallad bioprinting, som företaget tagit fram ska på sikt kunna reproducera olika typer av vävnad, nyligen har njurvävnad testats.

Vävnaden som Orgonovo skrivit ut med 3d-printer har också använts för att testa läkemedel på ett tidigt stadium, före de kliniska testerna. Traditionellt görs det på små cellprover från människor eller djur, det är ett dyrt förfarande som kan kosta flera miljarder och dessutom tar tiotals år.

Läs också: Ford först ut med att 3d-printa stora bildelar

Orsaken till den höga kostnaden är att 90 procent av läkemedlen inte klarar testerna utan måste göras om och provas om och om igen. Men den vävnad som skrivs ut fungerar bättre för tester, vävnaden läggs i 20 lager och inkluderar fungerande blodkärl vilket efterliknar mänskliga vävnader mer exakt.

Så kallad bioprinting, att tillverka olika typer av vävnad med 3d-skrivare, började användas kommersiellt i slutet av 2014.

Även i Sverige forskas kring bioprinting. Bland annat har en grupp forskare på Sahlgrenska Akademin i Göteborg nyligen lyckats få broskceller från en människa att leva och växa i en djurmodell.

Läs också: Här är huset som byggdes på plats av 3d-skrivare

– Detta är första gången som någon skrivit ut broskceller från en människa, satt in dem i en djurmodell och fått dem att börja växa, säger Paul Gatenholm, professor i biopolymerteknologi på Chalmers, i en kommentar.

Men han är också tydlig med att forskargruppens resultat bara är ett litet steg på vägen mot bioprintade organ.

– I och med det vi gjort tar forskningen ett steg framåt på vägen mot att en dag förhoppningsvis kunna bioprinta celler som blir kroppsdelar hos patienter. Det är så man måste jobba när det kommer till den här typen av pionjärverksamhet: ett litet steg i taget. Våra resultat är ingen revolution – men väl en glädjande del i en evolution!