USA:s representanthus riktar stark kritik mot det system för ansiktsigenkänning som används av den federala polisen, FBI. Ett system som de menar är alldeles för oreglerat. Det rapporterar The Guardian.

Enligt representanthusets tillsynsutskott finns cirka hälften av alla vuxna amerikaners ansikten inlagda i systemet, helt utan individens vetskap, då cirka 80 procent av bilderna ska komma från källor som inte rör kriminalitet – som passfoton.

Läs också: Senaten: amerikanska operatörer får sälja kunddata och surfhistorik

Utöver den massiva mängden ansikten som finns i systemet får FBI även kritik för den algoritm som används för att känna igen ett ansikte. Enligt representanthuset tar den nämligen fel 15 procent av gångerna, och systemet ska vara sämre på att identifiera mörkhyade personer än ljushyade.

Enligt utskottsordförande Jason Chaffetz finns det vissa fördelar med tekniken, men samtidigt många tvivelaktigheter.

”Ansiktsigenkänning är ett kraftfullt verktyg som rättsväsendet kan använda för att skydda människor, egendom, våra gränser och vårt land”, sade Jason Chaffetz under representanthusets möte om tekniken, och fortsatte:

”Men det kan också användas av dåliga aktörer för att plåga eller förfölja individer. Det kan användas på sätt som fryser yttrandefrihet och organisationsfrihet genom att sikta in sig på människor som besöker vissa politiska möten, protester, kyrkor eller andra allmänna platser”.

Ett annat hot som Chaffetz nämnde var att systemet i framtiden kunde läsa av ansikten i realtid, vilket han fruktar kan missbrukas ifall tekniken sätts in i de kroppskameror som den amerikanska polisen använder.

”Av de här anledningarna måste vi utföra ordentlig översikt över den här framväxande tekniken”, sade Chaffetz.

Läs också: Efter attacken i London: Nu vill brittiska myndigheter ha bakdörr till Whatsapp

En som höll med Jason Chaffettz var Alvaro Bedoya, chef för integritets- och teknikfrågor på juridikskolan Georgetown Law.

”Det finns ingen federal lag som kontrollerar den här tekniken, ingen domstol som sätter gränser för den. Den här tekniken är inte under kontroll”, sade Alvaro Bedoya.

Fingeravtryck och dna samlar FBI in vid ett gripande, men när det gäller foton på ansikten används en helt annan metod. FBI har nämligen ett avtal med 18 delstater som ger byrån tillgång till statliga databaser med körkortsfotografier.

”Jag är förfärad. Jag blev inte informerad när mitt körkort förnyades om att mitt foto skulle skickas till en förvaringsplats där det sedan kunde sökas upp av rättsväsendet i hela landet”, sade Paul Mitchell, kongressman från Michigan, under representanthusets möte.

Det är inte enbart politikerna som uttryckt sin oro över FBI:s ansiktsigenkänningsprogram, utan även representanter från tech-industrin. För till The Guardian säger Brian Brackeen, vd för Kairos som arbetar mycket med ansiktsigenkänning, att han inte känner sig bekväm med hur löst tekniken är reglerad.

”Det måste finnas ett integritetsskydd för individen”, säger Brian Brackeen till The Guardian.

Läs också: Därför utrustas offentliga toaletter i Peking med ansiktsigenkänning

Det är inte enbart det amerikanska rättsväsendet som börjat anamma teknik för ansiktsigenkänning. Även den svenska polisen är i startgroparna med tekniken och kommer i sommar att använda liknande programvara i sina övervakningskameror såväl som sina mobila kameror på helikoptrar och drönare.