Elon Musk har fingrarna i många syltburkar: elbilar, solpaneler och snabbtåg. Och nu ska han med ett nytt företag länka ihop den mänskliga hjärnan med en dator. Det nya projektet kallar han för ett medicinskt forskningsprojekt och det går under namnet Neuralink. Målsättningen är ta fram ett gränssnitt mellan hjärna och dator, skriver Ars Technica.

Låter det lite som taget från en science fiction roman? Inte så konstigt, för inspirationen kommer från författaren Iain M Banks och hans serie Culture. Hela idéen bygger på något som i böckerna kallas för neural lace, ett slags organiskt nät som växer på människornas hjärnbark. Detta nät gör att de trådlöst kan koppla ihop sig med en artificiell intelligens.

Läs också: Snart går det att beställa Teslas solpaneltak

I litteraturens värld betyder det att människorna i stort sätt är odödliga. Om någon dör, återupplivas hen baserat på den senaste säkerhetskopian. Den bilden är inget som Elon Musk säger sig vilja göra verklighet av. Men vid ett flertal tillfällen har han pratat om att ladda ner och ladda upp tankar. Möjligen för att bekämpa onda ai-nätverk. Själv säger han att projektet ska ta fram produkter som visar att det går att elektrodimplantat behandla epilepsi och depression. Inte helt olikt de implantat som i dag används för att behandla Parkinsons sjukdom, där hjärnans elektriska aktivitet regleras.

Företaget kommer enligt Wall Street Journal troligen finansieras av antingen Elon Musk eller Peter Thiels riskkapitalbolag Founders Fund. Tre personer har anställts: en ingenjör som är expert på flexibla elektroder, en professor som studerar hur hjärnan kontrollerar rörelser och en annan som genom mycket små elektroder i hjärnan hos fåglar studerar hur de sjunger.

Läs också: Spacex och Nasa letar efter lämpliga landningsplatser på Mars

I ryggen har de årtionden av forskning kring olika typer av gränssnitt mellan hjärna och dator. Bland annat metoder för hur man kan få människors tankar att styra en markör. Eller insekter och råttor. Om just den senare tekniken fungerar på människors hjärnor vet vi inte. Våra hjärnor är mer komplicerade och vi vet än så länge alltför lite om dem. Men det hindrar inte Elon Musk, snarare ser han nog det som en utmaning. I hans mening är vi redan cyborger och ett välfungerande system som länkar människans hjärna med en dator är bara fyra, fem år bort.