EU-kommissionen tycker att det ska bli lättare för polisen att komma åt krypterad data från tjänster som Whatsapp. I juni väntas Věra Jourová, kommissionär med ansvar för justitiefrågor, presentera tre eller fyra förslag som kort sagt betyder att polisen kan få en bakdörr till krypterade meddelanden. Förslagen kommer vara både bindande lagstiftning och frivilliga avtal. Men syftet är det samma.

Polismyndigheter i Europeiska unionen ska kunna vända sig till företagen som äger tjänsterna och kräva att de få tillgång till nödvändig data. Överlämningen ska ske snabbt och svaren ska vara pålitliga. Frågan om bakdörrar har varit på tapeten en längre tid och det ska ha kommit påtryckningar från flera håll om att få fram nya regelverk, skriver The Register och hänvisar till uppgifter från organisationen Euractiv, som bevakar lagstiftningsprocesser i EU.

Läs också: Efter attacken i London: Nu vill brittiska myndigheter ha bakdörr till Whatsapp

– Just nu måste åklagare, domare och polismyndigheter förlita sig på att leverantörerna frivilligt ger dem tillgång eller lämnar ifrån sig bevisning. Det är inte sättet vi hanterar och säkerställer säkerheten för europeisk medborgare, genom att vara beroende av frivilliga åtgärder, säger Věra Jourová

Inrikesministrarna från Frankrike, Storbritannien och Tyskland är två av de som tidigare lyft frågan om krav på bakdörrar. Särskilt har diskussionen nu aktualiserats igen efter attacken vid Westminster Palace i London, där gärningsmannen ska ha använt Whatsapp. Ministrarna efterfrågar samma möjligheter att få tillgång till krypterat innehåll på internet, som de i dag kan få ut om telefonsamtal.

– Tyskland och Frankrike har bett EU-kommissionen att se över möjligheterna att tvinga internetoperatörerna att följa samma krav som ligger på telefonoperatörerna, sa franska inrikesministern Matthias Fekl vid ett möte med kommitteen för mänskliga rättigheter i EU-parlamentet.

Věra Jourová tror att förslag på ny lagstiftning kommer möta på kraftigt motstånd från flera av de stora internetföretagen, inte minst Facebook och Apple. Därför anser hon att det är viktigt att även se över möjligheterna med frivilliga avtal, som dessutom skulle gälla vissa regioner. Allt för att få till en snabb och fungerande lösning.

Läs också: FBI:s system för ansiktsigenkänning – en enda röra

It-branschen argument mot bakdörrar är framför allt är att produkterna kommer bli mindre säkra. Det går inte att säkerställa att det enbart är polisen som kan få tillgång till informationen. Finns det en bakdörr kan den lika gärna utnyttjas av kriminella nätverk och utländsk underrättelsetjänst. Lagar som dessa skulle i deras mening underminera hela systemet av krypterade system och krypterad lagring.