Efter förra veckans terrorattentat utanför parlamentet i London gick Storbritanniens inrikesminister Amber Rudd ut offentligt med att hon tyckte att de stora it-företagen bör ge polismyndigheter en bakdörr till sina krypterade tjänster, det för att förhindra framtida terrordåd. Nu har Facebook, Google, Microsoft och Twitter kommit med ett gemensamt svar. Det rapporterar The Register.

”Våra företag engagerar oss för att göra våra plattformar till en ogästvänlig miljö för de som vill skada andra och vi har arbetat med de här frågorna under flera år. Vi delar regeringens engagemang för att säkerställa att terrorister inte har en röst online”, skriver it-jättarna i ett gemensamt uttalande.

Läs också: EU-förslag: polis ska få bakdörrar till Whatsapp

I sitt svar nämner företagen varken bakdörrar eller kryptering, och de åtgärder som de presenterar är i stället bättre verktyg för att ta bort terrorstämplat material och bättre möjligheter för det civila samhället att visa upp andra historier.

Exakt när detta ska ske är inget som it-jättarna nämner i sitt uttalande, troligtvis kommer de dock att behöva anstränga sig. För efter dådet i London har den tyska regeringen lämnat ett förslag som kan bötfälla it-företag som inte tar bort olagligt material med hela 50 miljoner euro, och Europakommissionen i sin tur har hotat med fler böter ifall företagen inte ändrar sina klausuler, som säger att europeiska medborgare som hamnar i kläm enbart kan stämma företagen i USA och inte i EU.

Läs också: FBI:s system för ansiktsigenkänning – en enda röra

Googles kassako Youtube har även åkt på ett stort bakslag den senaste tiden då flera tunga företag valt att annonsera på andra plattformar, då de anser att det finns för mycket material på Youtube som inte följer deras värderingar.