I förra veckan klubbade amerikanska kongressen igenom ett kontroversiellt beslut. Internetleverantörerna får sälja kundernas data utan att fråga. Medborgarrätts- och människorättsorganisationer var snabba med att kritisera beslutet, som de menar kränker användarnas integritet. Politikerna anklagades för att sätta företagens intressen framför medborgarnas.

Frågan är nu hur internetleverantörerna kommer att agera? Kommer de börja sälja enskilda användares sökhistorik till tredje part? Svaret är nej, säger tre av de stora bolagen, Comcast, Verizon och AT&T. Detta rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Läs också: Webbens skapare allt mer oroad för integriteten på nätet – föreslår femårsplan

I höstas antog kommunikationsmyndigheten FCC den nya lagstiftning som tagits fram av dåvarande president Barack Obama och hans administration. Kravet var att internetleverantörerna skulle göra mer för att skydda kundernas integritet än till exempel Google och Facebook. Men lagen hann inte träda i kraft innan den slopades. Häromveckan röstade både senaten och representanthuset för att riva upp lagförslaget.

Comcasts chef för integritetsfrågor, Gerard Lewis, är dock tydlig i sitt svar:

– Vi säljer inte våra bredbandskunders individuella sökhistorik. Vi gjorde inte det innan FCC:s regler och vi har inga planer på att göra det framöver, säger han och tillägger att bolaget ser över sin integritetspolicy för att förtydliga vad de faktiskt gör med användarnas data.

Läs också: Sexleksak samlade in data i hemlighet – tillverkaren tvingas betala miljoner

Verizon, som tillhör ett av de största bolagen i världen, säger också att inte heller de kommer att sälja personlig sökhistorik. I ett blogginlägg skriver deras ansvarige för integritetsfrågor, Karen Zacharia, att företaget har två program som använder kundernas sökinformation. Ett som gör det möjligt för annonsörer att få tillgång till anonymiserad data för att avgöra vilka kunder som passar i deras målgrupp. Och ett annat som erbjuder analyser baserade på aggregerad information. En tredje operatör, AT&T, säger att de aldrig har och aldrig kommer att sälja personlig information.