I snart tio år har Svalbard härbärgerat världens fröer för att skydda den genetiska mångfalden. Där ska de ligga säkra för jordbävningar, explosioner och klimatförändringar i ett utsprängt bergrum.

Men nu ska Svalbard ge skydd även åt viktiga data i en gammal övergiven kolgruva, skriver Gizmodo.
 

Det nya arkivet har namnet World Arctic Archive och det norska företaget Piql sköter om konverteringen av digitala data till en analog, ljuskänslig film i flera skikt. Om filmen håller ända till domedagen är oklart – enligt företaget ska den klara sig mellan 500 och 1 000 år. Analogt format anses vara mer framtidssäkert än digitalt eftersom det går att komma åt informationen även om planeten är i ett katastrofläge.

Läs också: Nu investerar Intel i helt nya datorlösningar för en framtid efter pc:n

Enligt Piql kan ett land ladda upp bilder och audiovisuellt material till företagets servrar. När det överförts till film placeras det sedan i en låst och säkrad låda i det kraftigt befästa valvet. Materialet forstätter vara sökbart online så länge som Piql:s servrar och internet fungerar.

Om någon begär ut materialet kan det levereras i digital eller fysiskt format.

Även om tanken är att data ska lagras långsiktigt kan det också vara värt att lagra det säkert även på mer kort sikt. När det gäller fröerna som lagrats för framtiden har redan ett uttag gjorts efter att systergenbanken som förlagts i Aleppo i Syrien skadats.

Läs också: Den här roboten är byggd för att skada människor – och påminna oss om domedagen

Hittills har bara två länder, Mexiko och Brasilien, gått in i projektet. Brasilien ska ha lagt in dokument som sin konsitution, och Mexiko viktiga dokument ända från det gamla Inka-riket.