Microsoft har länge fått utstå mycket kritik för oklarheterna kring den data som Windows 10 samlar in från sina användare, men nu kanske det är slut med det – för nu har företaget gått ut med vad det är de samlar in. Det rapporterar The Verge.

”För första gången publicerar vi en komplett lista över de diagnostiska data som samlas in på basic-nivån. Vi delar även med oss av en detaljerad summering av den dat vi samlar från användare på både basic- och full-nivå”, skriver Windows-chefen Terry Myerson i en bloggpost.

Läs också: Värt att uppgradera Windows 10 till Creators Update – men vänta så länge du kan

Här hittar du Windows sajt där de detaljerat redovisar allt basic-nivån samlar in, och summeringen som Myerson nämner i bloggposten hittar du här.

I takt med den stora uppdateringen Creators Update som börjar köras ut nästa vecka kommer Windows 10-användare att själva kunna välja hur mycket data som de är villiga att dela med sig av genom att antingen välja basic- eller full-nivå.

”Våra team har arbetat hårt sedan Anniversary update med att omvärdera vilken data som är strikt nödvändig på basic-nivån, för att hålla Windows 10-maskiner fungerande och säkra. Som resultat av detta har vi reducerat antalet händelser insamlade och reducerat, till hälften, den datavolym vi samlar in vid basic-nivån”, skriver Myerson.

Läs också: Microsofts specialversion av Windows 10 ska blidka Kinas regering

I februari riktade EU:s översynsorgan för datalagring stark kritik mot Microsoft för deras insamlande av data, troligtvis är Microsofts beslut att lätta på ridån ett svar på detta och företaget meddelar att de kommer att delge mer information om datainsamlandet inom en snar framtid.

”Vi kommer också att dela med oss av mer information om hur vi kommer att se till att Windows 10 följer EU:s General Data Protection Regulation (GDPR)”, skriver Myerson.