EU-parlamentet hade sista ordet om roamingavgifterna i unionen. Och nu har parlamentsledamöterna sagt sitt. En tydlig majoritet röstade på torsdagen formellt igenom det avtal om grossistpriser som utgjort det sista hindret för skippad roamingavgift.

Läs också: Är jakten på wi-fi snart ett minne blott? Microsoft vill bygga in sim-kort i datorn.

Således kommer vi nu kunna vinka adjö till olika avgifter för datatrafik mellan olika medlemsstater. Från och med 15 juni ska det kosta lika mycket att surfa hemma som på semestern. Att skicka data över medlemsstaternas gränser ska även det kosta lika mycket som om trafiken går till grannen i huset bredvid.

– Det här är en stor seger för Europas konsumenter. Vi kan nu fira att från och med 15 finns inga roamingavgifter. Användare som reser genom Europa kommer kunna kolla sin epost, använda kartor, ladda upp foton på sociala medier, ringa och skicka sms utan några extra kostnader, säger den föredragande parlamentsledamoten Miapetra Kumpula Natri, i ett uttalande. 

Läs också: Polisen och operatörerna kan få samsas i eftertraktade 700 MHz-bandet

Redan tidigare hade ett informellt beslut fattats om uppgörelsen kring teleoperatörernas grossistpriser. Alltså det pris som operatörerna tar ut av varandra för användningen av deras nät. Uppgörelsen har satt priset till 7,7 euro per gigabyte för att sedan sänka priset succesivt under de följande fem åren. Slutpriset ska 2022 landa på 2,5 euro per gigabyte. Samtidigt slår unionen fast ett pristak för mobilsamtal på 3,2 cent per minut och kostnaden för sms halveras till 1 cent.

EU-kommissionären Andrus Ansip, med ansvar för den digitala marknaden, firade beskedet på Twitter:

I ett uttalande på torsdagseftermiddagen säger Sveriges digitaliseringsminister Peter Eriksson att han är glad över dagens beslut.

– Det har varit en lång resa där regeringen ihärdigt verkat och fått genomslag för en hållbar lösning som fungerar för hela EU – även de mest uppkopplade konsumenterna, säger han.