I höstas slog Högsta förvaltningsdomstolen fast att kameraövervakningslagen gällde även drönare utrustade med kamera. Beslutet möttes av en omfattande kritik. Men det dröjde inte länge innan regeringen öppnade för en lagändring. Och i dag kom alltså beskedet.

Regeringen föreslår i en lagrådsremiss, alltså ett utkast till lagtext, att enskildas integritet istället ska skyddas enligt personuppgiftslagen. Undantaget innebär att företag och privatpersoner kan använda drönare med kameror utan att några särskilda tillstånd krävs. Däremot kommer myndigheter inte att omfattas av detta undantag. Lagändringen ska gälla från den 1 augusti i år.

Förslaget innebär att de företag och personer som flyger med drönare måste se till att övervakningen inte kränker de som fångas i kamerans upptagningsområde. Man får bara flyga över legitima mål, och det måste ske på ett öppet sätt, står det i pressmeddelandet från regeringen.

Läs också: Nu testar Polisen sina nya drönare skarpt – ”går över förväntan”

– Med detta förslag löser vi företagens problem och får en mer ända­måls­enlig reglering, men ser samtidigt till att enskilda får ett fullgott skydd mot integritetskränkande övervakning, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.