Förra veckan var det många om blev tagna på sängen när USA:s president Donald Trump plötsligt beordrade bombningen av den syriska flygbas som han menar legat bakom de kemiska anfall som gjorts mot den syriska befolkningen.

Beslutet hyllades av många nationer, men några som inte gillade bombningen var hackergruppen Shadow Brokers som nu svarar med att släppa lösenorden till de hackerverktyg som gruppen säger sig ha stulit från amerikanska säkerhetstjänsten NSA.

Läs också: Kinesisk hackargrupp bakom massivt cyberangrepp mot svenska företag

”Det är tydligt att du lämnar din bas, rörelsen, och de människor som fick dig vald”, skriver hackergruppen på bruten engelska i ett öppet brev som de släppte tillsammans med lösenorden.

Det var i augusti förra året som Shadow Brokers blev allmänt kända i hackervärlden då de hävdade sig ha stulit cybervapen från hackarna Equation Group, en grupp som sägs ha kopplingar till NSA och som tros ligga bakom Stuxnet-masken.

Huruvida det faktiskt är NSA-vapen som Shadow Brokers nu gjort tillgängliga är ännu oklart, men det verkar inte röra sig om alla de filer som gruppen tidigare sagt sig ha i sin ägo.

Edward Snowden.
Edward Snowden.

"En snabb genomgång av Shadow Brokers-läckan, med topphemliga NSA-verktyg, avslöjar att det inte är i närheten av hela biblioteket. Men det är tillräckligt mycket här för att NSA genast ska kunna identifiera var samlingen kommer ifrån och hur de förlorade den. Om de inte kan det är det en skandal", skriver den forne NSA-medarbetaren och visselblåsaren Edward Snowden på Twitter.

Enligt många experter kan Shadow Brokers ilska mot Trump grunda sig i att gruppen har starka kopplingar till Ryssland, som är allierade med Syriens president Assad. Men det är något som gruppen själva förnekar.

Läs också: Megatabbe av ökänd hackergrupp – lämnade spår till Nordkorea

”Om theshadowbrokers skulle vara ryska tror du inte då att vi skulle finnas med i alla de amerikanska rapporterna om ryska hackare”, skriver gruppen.

IDG News har kontaktat NSA för en kommentar om de släppta lösenorden, men har ännu inte fått något svar.