I lördags utbröt en smärre panik i den amerikanska staden Dallas, sedan stadens katastroflarm plötsligt började ljuda. Men det rörde sig inte om någon katastrof, utan myndigheterna tror att larmet aktiverats av hackare. Det rapporterar Dallas News.

Enligt stadens chef för beredskapshantering, Rocky Vaz, ska stadens 156 sirener ha aktiverats mer än ett dussin gånger, och han säger till Dallas News att han är ”ganska övertygad om att det rör sig om någon utanför våra system”.

Läs också: Hackergrupp besvikna på Trump – släpper lösenord till databas med NSA-vapen

Till följd av falsklarmet fick räddningstjänsten tillfälligt inaktivera befintliga system, vilket gjorde att nödnumret 911 slutade fungera – något som skapade mycket oro i staden. Speciellt då det var nära inpå president Trumps beslut att bomba en syrisk flygbas, vilket fick många att frukta att det rörde sig om en eventuell motreaktion.

”Vi förstår att folk var oroliga. Vi hade många människor som frågade om vi blev attackerade för vad som hänt på andra sidan havet”, säger Sanna Syed, talesperson för myndigheterna i Dallas, till Dallas News.

Sedan falsklarmet har myndigheterna undersökt larmen och säger sig ha åtgärdat problemet, men Dallas borgmästare Mike Rawlings tror inte det blir lätt att hitta den skyldige. Däremot vill han se krafttag för att förhindra liknande situationer i framtiden.

”Det här är ytterligare ett exempel på vårt behov av att uppgradera, och bättre skydda, vår stads tekniska infrastruktur. Det är ett kostsamt förslag, och det är därför det är viktigt att varje skattedollar spenderas utifrån kritiska behov som det här”, säger Mike Rawlings till Dallas News.

Läs också: Kinesisk hackargrupp bakom massivt cyberangrepp mot svenska företag

Händelsen i Dallas är inte första gången som hackare gett sig på viktig infrastruktur i USA. I november förra året råkade kollektivtrafiken i San Francisco ut för ett gisslanprogram som satte hela betalningssystemet ur spel.