Sedan Googles dator Alpha Go lärde sig det uråldriga kinesiska spelet Go, som enligt kännare ska vara betydligt mer taktiskt än schack, har AI:n fullkomligen krossat alla motståndare som vågat sig på duell. Men i maj kommer datorns kanske tuffaste utmaning någonsin, för då väntar en match mot Go-världsettan Ke Jie. Det skriver IDG News.

Läs också: AlphaGo är tillbaka – slog mänsklig mästare i hemlighet

Förra året vann Alpha Go mot den välrenommerade sydkoreanska spelaren Lee Se-dol, en riktig fjäder i hatten för datorn men som väckte frågan hur datorn skulle klara sig mot Ke Jie.

Vid sidan av toppmötet kommer Alpha Go även att ställas inför en ny utmaning då det även planerats in en dubbelmatch, där två lag som vardera består av en dator och en människa kommer att kämpa emot varandra.

”Ett spel där en kinesisk proffsspelare kommer att möta en annan, men där de båda kommer att ha en egen Alpha Go-lagmedlem, alternerande dra, vilket tar konceptet med att gemensamt lärande ganska bokstavligt”, skriver Demis Hassabis, vd för Googles Deepmind, i en bloggpost.

Alpha Go kommer även att ställas mot fem proffsspelare som gemensamt kommer att försöka besegra datorn.

Läs också: Nästa utmaning i kampen mellan människa och maskin: Starcraft
 

Efter förra årets stora vinst var det många som fruktade att Alpha Go skulle förstöra charmen med Go men Demis Hassabis tycker snarare att datorn snarare bör ses som en frisk fläkt i det snart 3000-åriga spelet.

”Istället för att förminska spelet, som vissa fruktade, har artificiell intelligens snarare gjort mänskliga spelare starkare och mer kreativa. Det är ödmjukande att se hur proffs och amatörer, som lärt sig alla detaljer från Alpha Gos innovativa spelande, faktiskt har lärt sig nya kunskaper och strategier för det kanske mest studerade och begrundade spelet i historien”, skriver Demis Hassabis.