I helgen ilsknade hackergruppen Shadow Brokers till över att USA:s president Donald Trump bombat en Syrisk flygbas och släppte som svar lösenorden till det arkiv med cybervapen, som gruppen sagt sig stulit från NSA. Nu har experter kollat närmare på samlingen och de första rapporterna är betryggande.

För arkivet innehöll inga nya nolldags-attacker och även om vissa filer ska ha varit intressanta var det mesta känt sedan tidigare.

”De svagheter som jag har testat hittills är föråldrade. Ingen signifikant svaghet har hittats eller bekräftats”, säger säkerhetsforskaren Maksym Zaitsev till IDG News.

Läs också: FBI vill inte avslöja sitt hack – misstänkt i barnporrhärva riskerar att gå fri

Även Julien Volsin, som katalogiserat svagheterna och verktygen i Shadow Brokers arkiv tillsammans med säkerhetsforskaren som kallar sig Xorz, instämmer även han med Zaitsev.

”Allting borde redan ha blivit patchat. Vissa av svagheterna är intressanta ur ett historiskt perspektiv, men ingen kommer troligtvis att bli hackad på grund av dem”, säger Julien Volsin i ett e-mejl till IDG News.

Att allmänheten kan pusta ut betyder dock inte att NSA kan det, för samlingen innehåller en hel del information om underrättelsetjänsten metoder och deras tidigare arbete.

Bland annat har forskare hittat listor med ip-adresser som stämmer överens med servrar som tros ha blivit komprimerade av Equation Group, den hackergrupp som ska ha starka band med NSA, och viss information tyder även på att gruppen installerat spionprogram på servrar tillhörande myndigheter och privata företag.

Till exempel pekar innehållet på att gruppen haft ett program, med kodnamnet Stoicsurgeon, installerat på en e-postserver som används av ryska regeringen.

NSA har troligtvis hunnit städa undan spåren efter sig sedan de fick reda på Shadow Brokers arkiv förra hösten, men trots det kommer säkerligen de aktörer som pekats ut som mål att bättra på sin säkerhet.

Läs också: Kinesisk hackargrupp bakom massivt cyberangrepp mot svenska företag

Att samlingen visade sig vara sånär på ofarlig bör dock inte överskugga den kapacitet som NSA besitter, för som Zaitsev pekar ut var verktygen troligtvis mycket väl användbara när det begav sig.

”Vid den tiden hade NSA:s TAO-team (Tailored Access Operations som tros vara Equation Groups riktiga namn. Reds anm) otroliga infiltrations-möjligheter. Vi borde inte underskatta dem”, säger Zaitsev till IDG News.