Flygplanstillverkaren Boeing har inlett ett nytt samarbete med norska Norsk Titanium AS som kommer att skriva ut flygplansdelar i titan till Boeings flygplansmodell 787 Dreamliner med hjälp av en 3d-skrivare. Det skriver Reuters.

Enligt Norsk tillverkar Boeing cirka 144 stycken Dreamliners på ett år, varav ett plan kostar 265 miljoner dollar att tillverka. Av de miljonerna går cirka 17 enbart till den titanlegering som används till flygkroppen och vingarna. Men Boeings förhoppning är att den nya 3d-utskrivningsmetoden ska skära bort en bra bit av den kostnaden.

Läs också: Boeing börjar tillverka satelliter med 3d-skrivare

”Det betyder minst två till tre miljoner sparade för varje Dreamliner”, säger Chip Yates, vicepresident för marknadsföring hos Norsk Titaium, till Reuters.

Idag behöver varje utskriven flygplansdel få ett separat godkännande från den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA. Men utifrån Norsks beräkningar kommer myndigheterna att godkänna tekniken helt senare i år, vilket kommer att minska kostnaderna ytterligare och kan öppna upp för att fler delar kan printas ut.

Utskrivna flygplansdelar har sedan tidigare använts av General Electric, som printar ut sina bränslemunstycken, men om man får tro Boeing är de delar som Norsk skriver ut de första strukturella delarna printade som klarar av att hålla vid flygning.

Läs också: Om bara några år kan levervävnad skrivas ut med en 3d-printer

Merparten av utskrifterna kommer att ske i Norge, men Norsk planerar även att vid årsskiftet ha öppnat upp en ny fabrik på 6 220 kvadratmeter i den amerikanska staden Plattsburgh med totalt nio nya 3d-skrivare.