Raspberry Pi lyckades komma upp i tio miljoner levererade kortdatorer redan förra året. Orange Pi, ett varumärke för kinesiska Xunlong Software, har inte kommit upp i sådana volymer, men kämpar på för att komma i kapp. I bakgrunden finns kretstillverkaren Allwinner.

Förutom de nio modeller som visas på hemsidan släpper Orange Pi snart flera nya kortdatorer. Strategin är brett utbud och prispress.

Läs också: Den här svinbilliga Raspberry Pi-konkurrenten har både wifi och ethernet

En kommande ny modell är Orange Pi Prime som ska kosta 30 dollar, cirka 270 kronor, exklusive frakt. Den matchar Raspberry Pi 3 vad gäller funktionalitet och bjuder dessutom på lite bättre grafik, tack vare en Mali-450 grafikprocessor. Den ska kunna hantera 2k-video, skriver IDG News.

Processorn är en Allwinners H5, som är en fyrkärnig 64-bitars Armbaserad processor av typen Cortex-A53. Det finns två GB minne, samt bland annat Bluetooth, wi-fi, tre usb-portar, ir-mottagare, gigabit Ethernet-port och en hdmi-port.

Det går att köra operativsystemen Android, Ubuntu och Debian. Det ska även gå att köra samma operativ som Raspberry Pi, vilket bör innebära bland annat det Linuxbaserade Raspbian.

Läs också: Mediateks nya enkortsdator har 10 kärnor – och är redan slut i lagret

En annan ny modell är Orange Pi 2G-IoT som ska kosta 9 dollar och 90 cent, cirka 90 kronor, exklusive frakt. Den matchar ungefär Raspberry Pi Zero W, plus att den härbärgerar ett 2g-modem för kommunikation av mindre datamängder över långa distanser. Det tänkta användningsområdet för Orange Pi 2G-IoT är att bygga iot-lösningar.

den här sajten listas ännu fler modeller från Orange Pi. Nu återstår att se om Orange Pi kan få till ett lika stort ekosystem vad gäller mjukvara som Raspberry Pi. Det krävs nog för att utmana marknadsledaren på allvar.