Efter att hackergruppen Shadow Brokers i början av veckan släppte lösenordet till sitt stora arkiv med cybervapen, som sägs vara stulna från amerikanska säkerhetstjänsten NSA, var det många experter som pustade ut då de först inte hittade något som ansågs som farligt. Tyvärr hade de fel.

Nu rapporterar nämligen The Register att det finns två verktyg i samlingen som kan ge världens alla Solaris-administratörer en riktig mardröm.

Läs också: Wikileaks avslöjar CIA:s hackarverktyg – tonas ner av säkerhetsexperter

Verktygen som heter Extremeparr och Ebbisland kan nämligen användas för att få root access till nätverk som kör Solaris version 6 till 10 på X86 och Spark-arkitektur.

Matthew Hickey, medgrundare av det brittiska säkerhetskonsultbolaget Hacker House, kommenterade fyndet på Twitter:

Att verktygen nu släppts är väldigt oroväckande för Solaris-användare, då det finns få administratörer som proaktivt vakar över clustret.

Solaris-system är inte riktigt lika välanvända idag som de en gång var i tiden, men många industrier förlitar sig fortfarande på Solaris-cluster för att hantera massiva databas-applikationer och andra legacy-plattformar.

Läs också: Kinesisk hackargrupp bakom massivt cyberangrepp mot svenska företag

Tidigare i år avbröt Oracle sina planer på Solaris 12, men trots det väntas systemet användas ett bra tag till då Oracle har sagt att de ska fortsätta ge support till Solaris-system fram till år 2034.