För den som har en pc med Windows 10 och en telefon/surfplatta med Android finns det flera applikationer som kan användas för att överbrygga arbetet mellan de två plattformarna.

Därför har vår amerikanska systersajt Computerworld satt samman en lista med 7 fiffiga funktioner som kan användas för att få de två operativsystemen att samarbeta med varandra.

1. Synka dina påminnelser med hjälp av Cortana 

Cortana
Påminnelser som ställs in i Cortanas Androidapp (till vänster) kommer att visas på din Windows 10-pc, bland annat i Start-menyn (höger).

Microsoft har den senaste tiden satsat mycket krut på sin virtuella assistent Cortana, men programmet är mycket mer än enbart en chatbot. För genom Cortana kan du skapa påminnelser på din dator som du sedan kan skicka vidare till din Android-telefon.

För har du även Cortana installerat på telefonen synkas nämligen påminnelserna automatiskt, och naturligtvis fungerar det åt det andra hålelt ifall du skapar en påminnelse på telefonen först.

Läs också: Är Microsofts kärlek till Android på allvar?

2. Vidarebefordra dina Android-notifikationer till din pc med Cortana. 

Med Cortana kan du även skicka dina notifikationer från telefonen direkt till din Windows 10-dator, där du både kan läsa och avfärda dem.

2

För att göra detta går du inte på inställningar i Cortanas Android-app och väljer synka notifikationer. I samma meny kan du även välja vilken typ av notifikationer som du vill skicka till datorn - som missade samtal eller varningar om att batteriet håller på att dö.

3. Kom åt dina filer med hjälp av Onedrive. 

Microsofts egna molnlagringstjänst Onedrive går även den utmärkt att använda mellan Android och Windows 10. Installera bara Android-appen på din telefon/platta så kan du sedan komma åt allt det innehåll som du har sparat i Onedrive-mappen på datorn.

3

I applikationens inställningar kan du även ställa in så att alla bilder du tar med telefonen automatiskt skickas till Onedrive, så slipper du spara en backup manuellt.

4. Synka din kalender mellan Windows 10 och Android med hjälp av Outlook. 

I första hand är Outlook till Android en e-postklient, men appen kan även användas som ett kalenderverktyg som enkelt kan synkas med kalendern på din dator. Något som gör det möjligt att skapa påminellser på en plattform som sedan synkas till den andre.

4

Precis som med Cortana fungerar det åt båda hållen, så skapar du en påminnelse på datorn synkas den automatiskt med telefonen.

5. Hantera dina anteckningar på datorn och i mobilen med OneNote. 

Anteckningsverktyget Onenote finns installerat på Windows 10 från start och om du även installerar programmet på din Android-maskin kan du sedan koppla samman de två för att dela anteckningarna mellan maskinerna.

5

Det betyder att du kan börja anteckna på mobilen och sedan fortsätta på datorn, alltså ett ganska praktiskt verktyg för den som vill kunna fortsätta arbeta även utanför skrivbordet.

Via Onenotes Android-app kan du även importera bilder och rita/skriva med hjälp av fingret, vilket kan vara praktiskt för snabba mindmaps.

Läs också: Nu har Android gått om Windows som det största operativsystemet på internet

6. Skanna av ett dokument med telefonen och skicka det till datorn med Office Lens.

Microsofts verktyg Office Lens, som finns integrerat i Onedrive, kan användas för att fota av ett dokument och sedan skära bort onödiga delar för att helt fokusera på text eller bild. Något som appen gör såpass bra att Microsoft kallar verktyget för skanner snarare än foto-app.

6
När du tar en bild med Office Lens (till vänster), justerar appen bilden automatiskt, rensar upp och beskär innan du sparar till Onedrive (höger).

Via Office Lens kan du fota av ett dokument med hjälp av mobilen och sedan direkt skicka filen till din dator via Onedrive.

7. Spela Microsofts klassiska kortspel på Android. 

En av de urgamla Windows-funktioner som fick sig en ansiktslyftning i och med Windows 10 var det klassiska patiensspelet Solitaire, som nu har blivit en samlingshubb för småspel.

7
Du kan starta en omgång patiens på din Android-telefon och avsluta det senare på Windows 10-pc, tack vare Xbox Live-synkronisering.

Spelet är i sig dock det samma, men det fiffiga för prokrastineraren är att det nu går att koppla samman Solitaire på datorn med Android-appen med samma namn. Vilket enkelt kan göras med hjälp av Xbox Live. Sedan är det bara att påbörja ett spel på datorn och sedan slutföra det på mobilen, eller vice versa.