Fängelsevakterna på Marion Correctional Institution i den amerikanska delstaten Ohio gjorde nyligen en minst sagt udda upptäckt, för bakom en taklucka i fängelsets gym hittade de nämligen en hemmabyggd dator, som dessutom lyckats koppla upp sig mot fängelsets nätverk. Det rapporterar Ars Technica.

Läs också: Collegestudent byggde självkörande Honda Civic för några tusenlappar

Att något inte stod rätt till med fängelsets nätverk upptäcktes efter att personalens surf-tak nåddes återupprepade gånger. Men trots vakternas misstänksamhet tog det sedan tre veckor att faktiskt hitta den gömda datorn, som tros vara byggd av delar från fängelsets datorsal och elektronikåtervinning.

Fem intagna kunde snabbt kopplas samman med hemmabygget och de har sedan dess förflyttats till andra institutioner. Men exakt vad de skyldiga gjorde med datorn utreds fortfarande.

För på datorn hittade vakterna dels väntade saker som porr och hemgjorda drog-recept, men också betydligt mer avancerade saker som hackerverktyg för e-postspam och lösenordsbrytning.

Läs också: Äntligen! Nu går det att köra Slack på Commodore 64

Någon ska även ha använt datorn för att skicka meddelanden till sin mamma.

”Jag skulle ha skrivit igår, men jag kunde inte koppla upp mig”, ska en av de skyldiga till bygget ha skrivit till sin mamma enligt fängelsets rapport.