Nyligen lanserade den amerikanska rymd- och luftfartsmyndigheten Nasa sin digitala bildsökstjänst till alla rymdnördars stora glädje. Men att det tog sådan tid för organisationen att göra sitt bildarkiv tillgängligt beror snarare på tekniska frågetecken än på bristen av vilja, det berättar Nasa nu för sajten Ars Technica.

Läs också: Digitalt kulturarv ligger orört på Kungliga Biblioteket – ingen får använda det

För enligt Rodney Grubbs, chef för Nasas bildprogram, har organisationen gjort flera försök med att göra bildinnehållet tillgängligt genom åren, men inget fram tills nu har hållit måttet.

”Om jag ska vara ärlig har det varit ganska frustrerande för du måste ha mycket kunskap om Nasa i sig själv för att veta var en särskild bild kan finnas någonstans”, säger Rodney Grubbs till Ars Technica.

Sedan år 2000 har olika kommersiella aktörer tagits in för att göra arkivet med över 140 000 bilder, filmer och ljudfiler tillgängliga. Ett arbete som på pappret kanske låter enklare än att skicka en sond till Mars men som erbjöd ett klurigt problem: Hur kan man föra samman de olika metoder som Nasas olika fältkontorhanterat sina bilder till en?

Svaret visade sig vara en molnlösning från företaget Infozen.

”En aspekt som möjliggjorde det här projektet var att det är helt molnbaserat och att Nasa inte behöver göra några hårdvaruinvesteringar. Nasa-biblioteket implementeras som oföränderlig infrastruktur som kod i molnarkitektur med AWS-tjänster”, säger Raj Ananthanpillai, vd för Infozen, till Ars Technica.

Läs också: Nasas minirobot Puffer förväntas göra stordåd på Mars

Via molnet kunde Nasa och Infozen föra samman de olika avdelningarnas bilder utan jättelika hårdvarukostnader och som resultat har vi nu bilder från universums alla hörn bara några knapptryck bort.