Ett stilla pensionärsliv, på en lugn altan med en god bok var inte ett liv som passade Microsofts tidigare vd Steve Ballmer. En minst sagt färgstark karaktär. För när Trump-regeringen tycks ha bestämt sig för att begränsa allmänhetens insyn i myndigheternas affärer lägger Steve Ballmer miljontals dollar på att ge medborgarna bättre tillgång till statens finanser och budgeten.

Projektet USA Facts är tänkt att ge allmänheten en chans att se vart deras skattepengar går. I en öppen och sökbar databas kan de se hur federala medel, delstatsskatter och lokala skatter används.

Läs också: Microsofts förre vd Steve Ballmer ska göra USA ”great again” – med hjälp av Excel

När Steve Ballmer lämnade vd-posten 2014 sa han sig inte ha några planer på att bli en filantrop, alltså ägna sig åt välgörenhet och liknande verksamhet, skriver Engadget. Det han redan betalat in i skatt räckte gott och väl sa han. Men så ställde han sig frågan: vad händer med pengarna? Det ledde i sin tur till ett samarbete med University of Pennsylvania. Och med tio miljoner dollar från hans plånbok blev resultatet alltså den sökbara databasen över USA:s inkomster och utgifter.

Sajten öppnar senare i dag, tisdag, och låter användarna jämföra olika typer av data. För att nämna ett exempel går det att se hur många poliser som finns i en viss region och jämföra det med brottsnivåerna i samma område. Eller hur många parkeringsböter som skrivits ut jämfört med hur mycket det kostat och hur mycket pengar myndigheterna fått in genom att lappa felparkerade bilar.

Läs också: Microsoft ger efter för kritiken – berättar nu exakt vilka data Windows 10 samlar in

Dock är Steve Ballmers initiativ inte det enda. En annan organisation, Sunlight Foundation, använder också big data för att dra slutsatser och göra jämförelser utifrån budgeten. Likaså finns Data Act, en uppsättning lagar och regler som gör att finansdepartementet måste redovisa sina utgifter öppet. Information som från och med nästa år kommer finnas tillgänglig för allmänheten. Men alla initiativ som gör det lättare för människor att förstå hur statens finanser ser ut får väl ses som en tjänst för allmänheten.