Förra året investerade Microsoft i 10 miljoner strängar med syntetiskt DNA från företaget Twist Bioscience, det i förhoppningen om att utveckla en effektiv teknik för att lagra data i strängarna. Nu rapporterar sajten Zdnet att Microsoft bestämt sig för att köpa ytterligare 10 miljoner strängar till projektet.

Sedan Microsofts första DNA-inköp säger sig företaget ha tagit fram en allt mer effektiv teknik för att lagra data i strängarna, bland annat ska de förra sommaren ha lyckats spara 200 megabyte data på en yta mindre än spetsen på en blyertspenna.

Läs också: Tusentals miljarder gigabyte data kan lagras i DNA - men det kostar skjortan

I dagsläget är DNA-lagring en väldigt tidskrävande och dyr metod, men om de hindren undanröjs tror forskarna att tekniken kan bli vida använd. Speciellt då lagringsutrymmet kan hålla upp till 2 000 år utan att brytas ned och att en exabyte kan lagras i bara några gram.

”DNA erbjuder inte bara hög densitet och långvariga lösningar för digital datalagring. Det kräver även väldigt lite energi i jämförelse med dagens lagringstekniker”, säger Luis Ceze, vid University of Washington som samarbetar med Microsoft när det kommer till DNA-lagring.

”Lägg därtill att DNA aldrig kommer att bli förlegat som medium för informationslagring, eftersom vi alltid kommer att bry oss om DNA. Inga mer migrationer från disk till band till tätare band”, säger han.

Läs också: Google lanserar ny gratistjänst för server och lagring i molnet

Även Microsoftforskaren Karin Strauss har höga förväntningar på DNA som lagringsmetod.

”Efterfrågan på datalagring har vuxit i en rasande takt. Organisationer och konsumenter som behöver lagra mycket data, exempelvis medicinsk data eller video-material, kommer att dra fördelar från en ny långsiktig lagringslösning. Vi tror att DNA är svaret på detta”, säger hon till Zdnet.