På lördag är det Earth day, dagen som ska påminna oss om människans påverkan på klimatet, en dag som Apple nu uppmärksammar genom att avge ett löfte: att helt gå över till återvunnet material i sina teknikprodukter. Det skriver Cnet.

”Klimatförändringen är obestridlig. Jordens resurser kommer inte att vara för evigt, och teknologi måste vara säker för människor att göra och använda. Vi ifrågasätter inte den verkligheten utan vi utmanar oss själva genom att fråga vad vi kan göra åt det i varje led av vår verksamhet”, skriver Apple i sin miljörapport för 2017.

Tidigare i år var Apple, tillsammans med Intel, en av de mest högljudda kritikerna till president Trump när han föreslog att konfliktmineraler skulle tillåtas. Men trots det öppna engagemanget i frågan är det fortfarande långt kvar för Apple innan deras produkter helt kan bestå av återvunna komponenter.

Läs också: ”Netflix and chill” en fara för miljön? Greenpeace hänger ut streamingjätten

”Vi gör faktiskt något som vi sällan brukar genom att utannonsera ett mål innan ve helt vet hur vi ska göra det. Så vi är lite nervösa, men vi tycker också att det är viktigt”, säger Lisa Jackson, vp för miljöfrågor hos Apple, till Vice.

Apple är dock inte det enda teknikföretaget som slarvat med att använda sig av återvunna material. Enligt en FN-rapport som Cnet grävt fram var det mindre än 16 procent av världens all teknik-skräp som återvanns 2014, och enbart i Asien har mängden teknik som slängs ökat med 63 procent de senaste fem åren.