Pirate Bay-grundaren Peter Sunde tröttnade på att det inte fanns en tillförlitlig metod för att helt anonymt registrera domäner på internet, därför startade han tjänsten Njalla som i veckan gick ut på beta-test.

– Det är den första riktigt anonyma domänregistreringen. Om du som användare vill registrera en domän anonymt så gör vi det åt dig och vi samlar inte in någon information om dig. Anonymitet är första och sista steg, säger Peter Sunde till IDG.se.

Läs också: Webbens skapare allt mer oroad för integriteten på nätet – föreslår femårsplan

Namnet Njalla kommer från de samiska hyddor som används för att hålla mat och förnödenheter borta från rovdjur, likt hur tjänsten håller nyfikna borta från vem som äger en domän.

Njalla
Så här ser Peter Sundes nya tjänst Njalla ut.

Anonymiteten fungerar som så att det är Njalla som står som ägare till domänen vilket i sig inte är helt unikt, men då Njalla inte samlar in någon information om sina användare kan de inte lämna ut någon sådan ifall de skulle bli tillfrågade.

Men bara för att Njalla står som ägare är det inga problem för användaren att ändra sig med tiden.

– Du beställer en domän, men vi äger den sedan åt dig. Skulle du dock vilja ha tillbaka den så får du det.

Läs också: Nu letas nya sätt att tjäna pengar på dina persondata – är du redo för internet of me?

Enligt Peter Sunde har flera personer redan anmält sitt intresse för tjänsten och han tror själv att det finns ett stort intresse bland allmänheten för att skydda sin information på internet.

– Det är en tjänst för alla som bryr sig om sitt privatliv, som bloggare i länder med mycket övervakning. Men det är inte bara aktivister vi riktar oss till. På internet behöver man många skydd i dag och det här är ett av dem, säger Peter Sunde.