Biometriska säkerhetsfunktioner som fingeravtryck och ansiktsigenkänning har länge varit föremål för teknikföretagens framtidsvision. Nu meddelar kortleverantören Mastercard att även de hoppar på det biometriska tåget med fingeravtryckssensorer på sina framtida kort. Det skriver Engadget.

Läs också: Svenskarna älskar sina kontokort – men Mastercard vill få oss att fimpa dem

Mastercards förhoppning är att sensorn ska kunna användas vid betalningar istället för dagens pin-koder och signaturer, det enda som ska krävas är att kortägaren placerar tummen på sensorn.

Det fiffiga med de nya korten är att det är sensorn i kortet som gör allt jobb när det kommer till autentiseringen, vilket betyder att inga kortterminaler behöver bytas ut hos handlarna, förutsatt att de har maskiner som kan hantera chip-kort.

Enligt Engadgets reporter som testat kortet ska det dessutom vara en snabb och intuitiv process.

Just nu testas kortet i Sydafrika men planen är att korten ska finnas tillgängligt internationellt redan i vinter, förutsatt att bankerna går med på det då det riskerar att hamna på deras bord att stå för registreringen av fingeravtryck.

Läs också: Nu finns Samsung Pay i Sverige - men kommer det flyga?

Utöver det nya sensorkortet har Mastercard även börjat implementera så kallade kontaktlösa betalningsmetoder, till exempel att man betalar med RFID-liknande lösningar likt ett busskort, något som kan göras med en telefon istället för kort.