Tyska regeringens förslag för att bekämpa hat och rasism på nätet riskerar att allvarligt skada yttrandefriheten, i såväl Tyskland, Europeiska unionen och världen över. Det anser flera av världens stora it-företag som nu vänder sig emot det föreslagna regelverket, skriver Zdnet. 

Landet har tydligt visat att bolag som Facebook, Twitter och Google måste ta mer ansvar för det innehåll som sprids i deras kanaler. Hanteringen av hatiskt, rasistiskt och felaktigt innehåll måste gå snabbare än det gör i dag. Och brister företagen i detta arbete riskerar de dryga böter på upp emot 480 miljoner kronor, om förslaget går igenom.

Läs också: Klart för tyska jätteböter till sociala medier som inte rensar näthat

Framför allt är det Facebook och Twitter som hamnat i fokus. Bolag som har fått kritik för att hantera olagligt innehåll allt för slapphänt. Myndigheterna har fört samtal med företrädare för de bägge plattformarna och diskuterat frivilliga åtgärder som skulle råda bot på problemet. Men det har uppenbarligen inte varit tillräckligt för den tyska justitieministern Heiko Maas, då förslaget om bindande regler nu ligger på bordet.

Ett av de krav som listats är att kommentarer som faller inom ramen för hatbrott ska plockas bort inom 24 timmar efter att de rapporterats. Det har bolagen gått med på. Men myndigheterna anser inte att de lever upp till vad de lovat. På Facebook är det bara 39 procent som tas bort inom tidsramen. Och på Twitter är det än värre, där sker det bara i en procent av de rapporterade fallen.

Kritiken som nu riktas mot förslaget kommer från organisationen Global Network Initative, GNI, som samlar både företag, akademin och intresseorganisationer. På medlemslistan finns Facebook, Google, Microsoft och Yahoo. Men också organisationer som Human rights watch.

Läs också: Öppen källkods-förespråkare vill öppna upp framtidens bilar

I ett uttalande säger organisationen att så som förslaget är utformat skulle det tvinga företagen att censurera internet och hindra deras tjänster från att lägga ut innehåll som på något sätt kan ses som kontroversiellt. Beslutsfattande skulle i deras mening alltför mycket balanseras mellan den grundläggande yttrandefriheten och andra legala skydd som företagen besitter.

Men GNI är inte en organisation helt utan kontroverser. Bland annat är Electronic Frontier Foundation kritiska till samarbetet och lämnade nyligen organisationen. Framför allt för att företagsmedlemmarna inte tvingas berätta på vilket sätt amerikanska myndigheter la sig i deras säkerhetsrutiner och för företagens brist på transparens. Flera av företagen censurerar redan i dag sina tjänster för att komma in på och anpassa sig till nya marknader. Allt från nakenbilder till politiska åsikter som inte gillas i ett visst land.