Ekologiskt, närodlat och lokalproducerat har länge varit ledorden för invånarna i det amerikanska hipstermeckat Brooklyn, men det behöver inte bara röra sig om burgare och mikrobryggerier. För nu har även strömmen blivit lokalproducerad i ett mikroelnät.

Siemens Digital Grid Division har nämligen tillsammans med startupföretaget LO3 Energy satt upp ett hyperlokalt elnät i Brooklynområdet Park Slope, där hustaken försetts med solpaneler. Det unika i fallet är dock inte panelerna utan själva distributionen, då områdets invånare kan dela eller sälja strömmen till varandra genom blockchain-teknik.

Läs också: Tesla visar upp solpanel du kan lägga på befintliga hustaket

Elektriciteten som solpanelerna alstrar är förnyelsebar och miljövänlig, men ännu är mikronätet inte tillräckligt effektivt för att kunna försörja Park Slope-borna. Merparten av strömmen i området kommer alltså fortfarande från traditionella källor, men enligt Siemens är mikronätet ett steg i rätt riktning, såväl som ett extra skyddsnät ifall staden skulle drabbas av en katastrof likt orkanen Sandy, som lamslog staden 2012.

”Grannskapet vill vara förberedda till nästa orkan, vara klimatansvarsfulla och stärka sin solidaritetskänsla”, säger Scott Kessler, utvecklingschef på LO3 Energy, i ett pressmeddelande från Siemens.

LO3 Energy
Schematisk skiss som visar vilka komponenter som kan ingå i ett mikroelnät.

I dagsläget är det cirka 50 hus som är med i elnätet, allt ifrån bostadshus till brandstationer. Men förhoppningen är att verksamheten ska växa och koppla samman hela 1 000 byggnader redan nästa år.

Läs också: Inte bara bitcoin – här är fem områden där företag redan använder blockkedjan

Visionen för LO3 Energy och Siemens är att den här sortens decentraliserade el-nät ska bli vanligare i framtiden, något som man tror kan göra energiproduktionen grönare, enklare och mer rättvis.

”Våra erfarenheter med Brooklyns mikronät kommer garanterat att användas i våra framtida projekt”, säger Scott Kessler.