I början av månaden släppte hackergruppen Shadow Brokers sitt arkiv med cybervapen fritt till allmänheten, virus och svagheter som sägs komma från den amerikanska underrättelsetjänsten NSA. Många it-företag har sedan dess konstaterat att de flesta hoten redan åtgärdats, men nu finns det ett verktyg du kan ladda hem som tar reda på om din dator infekterats.

Verktyget har tagits fram av Luke Jennings från säkerhetsföretaget Countercept, och tar reda på om din dator har implantatet Doublepulsar installerat. Doublepulsar kommer med flera av de Windowsbaserade hot som fanns i Shadow Brokers arkiv.

Läs också: Aj då – Shadow Brokers cybervapen var visst värre än väntat

Verktyget kräver lite programmeringskunskaper för att användas men finns att hämta hem gratis från Github.

Sedan Luke Jennings verktyg släppts har säkerhetsforskare skannat av internet efter infekterade maskiner och kommit fram till att mellan 30 000 och 100 000 maskiner har råkat ut för Doublepulsar. Bland annat har företaget Below0day tagit fram en graf över de länder som mest frekvent infekterats, om man får lita på grafen finns inte Sverige med på listan över de 25 länder som infekterats mest.

Enligt Jennings kan dock siffrorna vara missvisande, då han tagit fram verktyget främst för att söka igenom enskilda datorer och företagsnätverk, inte hela internet.

”Det har varit mycket diskussioner på Twitter. Människor undrar om kanske skriptet är inkorrekt eftersom de förvånas över antalet infekterade system”, säger Luke Jennings till IDG News.
 
En som har testat autenticiteten i Luke Jennings verktyg är Dan Tentler, vd för säkerhetsföretaget Phobos Group, som manuellt har testat 50 maskiner som av verktyget pekats ut som infekterade. Enligt honom ska verktyget hittills haft alla rätt.

”Vanligtvis om man kollar så många, och skriptet är dåligt, brukar man hitta en handfull som är falska. Men jag har hittat noll falska flaggningar”, säger Dan Tentler till IDG News.

Läs också: Microsoft har täppt till hålen från Shadow Brokers vapenläcka

För den som är orolig över att ha infekterats finns det enligt Dan Tentler ett enkelt sätt att skydda sig.

"Användare borde installera alla tillgängliga uppdateringar till sina Windowssystem", säger han till IDG News.