1. Använd booleska operatorer

Låt oss börja med det mest grundläggande, de booleska operatorerna. AND, OR och NOT är tre operatorer som hjälper oss att söka mer effektivt i alla slags databaser. Om du vill att sökresultatet ska innehålla två (eller fler) sökord, använd AND. Om det räcker om sökresultatet innehåller ett av dina sökbegrepp, välj då i stället OR. För att fitrera bort oönskade ord från sökresultatet använder du ett minustecken i sökrutan som du placerar precis före ordet (utan att använda ett mellanslag).

2. Hitta sökresultat på en viss webbplats

Är du på jakt efter information som ska ligga på en specifik webbplats, till exempel idg.se? Då kan du använda dig av site:idg.se som en del av sökningen. Om du vill hitta alla artiklar om elbilen Tesla på idg.se matar du alltså in: site:idg.se tesla i sökkfältet.

Läs också: Googles systerbolag söker 10 000 frivilliga för att skapa ”Google Maps för hälsa”

3. Överraskas av roliga faktauppgifter

Har du långtråkigt? Sök på "fun facts" och få förslag på ... just det, slumpvis utvalda faktauppgifter som kan underhålla och fascinera. Vi har bland annat lärt oss hur långt en varg kan vandra på en dag (upp till cirka fem mil).

google
Om du är inloggad på ditt Google-konto är det lätt gjort att stänga av funktionen Google instant.

4. Stäng av sökförslagen som visas medan du matar in text

Vill du undvika att se sökförslag medan du matar in text i sökrutan? Det går faktiskt att stänga av funktionen, som kallas Google Instant, genom att gå till Sökinställningarna (det kräver dock att du är inloggad på ditt Google-konto), se bild ovan. Det som är bra att känna till när det gäller Google Instant är nämligen att tjänsten är både platsberoende och dessutom utgår från din personliga sökhistorik.

5. Använd asterisk för att söka efter okända ord

Med hjälp av tecknet för asterisk, *, kan du göra sökningar där ett ord eller en bokstav är okänd.

6. Sök efter innehåll i sociala medier

Genom att lägga till tecknet @ före ditt sökord visas innehåll från sociala medier högst upp i din sökning, till exempel @webbdagarna

7. Visa bara sökresultat från den svenska toppdomänen

Om du är på jakt efter information som ligger under .se-domänen kan du använda site:.se, på samma sätt som vi gjorde när vi sökte efter innehåll på en specifik sajt (punkt 2 ovan).

8. Gör bildsökningar baserade på licensrättigheter

Vill du hitta en bild som du kan använda dig av utan kostnad? Det är enkelt gjort att söka utifrån vilka licensrättigheter bilden är taggad med. Gör en vanlig bildsökning på Google. Välj sedan Verktyg -> Användningsrättigheter från menyraden för att göra önskad inställning. En varning dock: använd sunt förnuft och lita inte blint på sökresultatet. En del upphovsrättsligt skyddade bilder kan ha fått stor spridning utan att det för den skull går att använda dem fritt.

google
Gå direkt till sidan för avancerade sökningar för att få tillgång till ett betydligt mer kraftfullt sökverktyg.

9. Använd Googles sida för avancerade sökningar

Om du är ute efter mycket specifika sökresultat är det läge att gå direkt till Googles sida för avancerade sökningar: https://www.google.com/advanced_search. Här kan du söka på exakta fraser, utelämna sökresultat med vissa ord, hitta sidor från vissa geografiska områden med mera.

Läs också: Forskare sätter Googles bildanalys ur spel med lite brus

10. Sök med rösten i stället för tangentbordet

Numera behöver du inte ens mata in din sökning med hjälp av ett tangentbord. Klicka på mikrofonsymbolen längst till höger i sökfältet och säg vad du vill söka efter. Svårare än så är det inte att röststyra Googles sökmotor.

11. Använd Google som valutakonverterare

Ibland måste du kanske snabbt ta reda på hur mycket 35 dollar är i svenska kronor. Då kan Google göra jobbet åt dig. Skriv helt enkelt in följande i sökfältet: 35 dollar i kronor. Svaret kommer omedelbart.

12. Sök på exakta fraser

Om du vill att Google ska hitta en exakt ordföljd använder du citationstecken i sökfältet, till exempel “boken om Commodore Amiga 500”.

13. Utforska rymden med Google Sky

Knappa in www.google.com/sky för att komma till en fantastisk kartläggning av världsrymden. Google har tagit hjälp av ett antal observatorier i världen för att sammanställa en detaljerad karta av stjärnor, galaxer och himlakroppar.

google fonts

14. Hitta rätt typsnitt till din webbplats

På sidan www.google.com/fonts finns mängder av open source-typsnitt som du kan använda på din egen webbplats. Välj önskat typsnitt och Google ger dig html-koden som ska infogas.

Artikeln har publicerats tidigare