Sedan Photoshop intog våra datorer har människans ögon blivit allt mindre trovärdiga när det kommer till att avgöra ifall en bild är sann eller falsk, nu vill det kanadensiska företaget Lyrebird få oss att även börja tvivla på våra öron. De har nämligen tagit fram en mjukvara som på ett verklighetstroget sätt kan kopiera en människas röst och sedan få rösten att säga vad användaren behagar. Det skriver The Next Web.

Läs också: Forskare sätter Googles bildanalys ur spel med lite brus

Enligt företaget själva är det enda som krävs en minuts inspelat referensmaterial på den rösten som man vill kopiera, men referensen behöver inte innehålla de orden som du sedan vill förfalska.

På sin Soundcloud-sida har Lyrebird samlat några exempel från sitt program, däribland en ljudfil med en syntetiserad version av Donald Trumps röst som låter lite knackig men ändå verklighetstrogen. Hur det låter kan ni själva höra här.

Lyrebird är inte de första som utforskat den här sortens programvara, redan förra året gick Adobe ut med att de var på gång med ett liknande program. Men oavsett vilket företag som står för tjänsten följer det naturligtvis med en hel drös etiska dilemman, för om tekniken blir bättre kan det i framtiden bli svårt att lita på ett vanligt telefonsamtal.

Läs också: Därför utrustas offentliga toaletter i Peking med ansiktsigenkänning

Men det är frågeställningar som Lyrebird välkommnar.

”Vi hoppas att alla snart blir medvetna om att tekniken för att kopiera någons röst finns. Generellt vill vi öka uppmärksamheten på hur lite bevis ljudinspelningar kan komma att representera i en nära framtid”, skriver Lyrebird på sin sajt.