Falska nyheter i syfte att påverka människors åsikter och driva opionen åt ett visst håll har blivit en allt för vanlig företeelse. Så pass att det fått ett eget vedertaget begrepp, fake news. Nu har medgrundaren av nätuppslagsverket Wikipedia, Jimmy Wales, startat en nyhetssajt för att bekämpa falska och manipulerade nyheter. Och det utifrån samma tanke som Wikipedia vilar på.

Projektet går under namnet Wikitribune och tanken är att journalister tillsammans med ett nätverk av läsare ska skriva och publicera artiklar på sajten, skriver The Verge. Ämnen som berörs ska täcka allt från amerikansk politik till vetenskap och ny teknik.

Läs också: Facebook och Mozilla pumpar in pengar i kampen mot fejkade nyheter

I centrum står fakta och det ska genomsyra hela verksamheten. Läsarna ska lätt kunna hitta källan för varje artikel. Dessutom ska journalisterna dela med sig av intervjumaterial och ljudinspelningar.

– Wikitribune är nyheter av folket, för folket. Det här är något jag tänkt på under lång tid. Men saker och ting sattes på sin spets efter Brexit och Donald Trump. Det är känsla av att det har gått fel. Kvalitén inom media har varit på nedgång inom många områden, inte alla, och det finns en verklig längtan hos allmänheten efter något mer seriöst och pålitligt, säger Jimmy Wales.

Till en början kommer tio journalister att anställas och de kommer jobba tillsammans med personer i nätverket som faktagranskar och redigerar artiklarna. Precis som på Wikipedia kommer vem som helst få föreslå förändringar. Men förändringarna måste godkännas av antingen en anställd eller en person i nätverket som bedömts som trovärdig och pålitlig.

Sajten kommer vara helt fri från annonser och finansieras med hjälp av en crowfundingkampanj som drar i gång i dag. Inte heller kommer det finnas några betalväggar. Jimmy Wales säger att kampen om läsarnas uppmärksamhet har skadat kvalitén på det journalistiska innehållet. Men inte heller här drar han alla över en kam, utan hyllar tidningar som The New York Times och The Guardian som mer och mer förlitar sig på prenumeranter. Han tycker också att The Intercept är ett intressant koncept, som finansieras av E-baygrundaren Pierre Omidyar.

– Men rent filosofiskt tror jag att det är ett problem om vår modell för journalistisk är att rika miljardärer ska finansiera sidoprojekt, säger Jimmy Wales.

Läs också: Facebook och Google agerar mot falska nyheter – siktar på plånboken

Projektet har fått kritik från bland annat medieforskare som ifrågasätter den påverkan som sajten skulle kunna ha på den globala nyhetsmarknaden.

– Det finns människor som, om det görs rätt, kommer se sajten som en pålitlig plattform. Men ytterligare 10, 20 personer kommer inte att ”laga nyheterna”. Det finns en modell för ideella nyhetssajter som kan vara framgångsrik. Men jag har svårt att se att de kommer skala upp och bli omfattande nyhetsorganisationer, säger Joshua Benton, ansvarig för Nieman journalism lab vid Harvarduniversitetet.

Men enligt grundaren själv är detta bara början och detta första steg är bara för att locka till sig finansiärer och journalister. Till en början är det främst engelskspråkiga nyheter som ska produceras. Men efterhand är tanken att fler och fler språk och geografiska bevakningsområden tillkommer.