I början av året utsåg den nya amerikanska administrationen en uttalad motståndare till nätneutralitet, Ajit Pai, till ny chef för telekommunikationsmyndigheten FCC. En tydlig indikation om en total kursomläggning.

Så sent som förra året beslutades att bredbandsleverantörer inte tillåts att blockera eller begränsa trafik, en linje som även stöddes av den dåvarande presidenten Barack Obama.

Ajit Pai har upprepade gånger kallat det beslutet för ett misstag, och enligt uppgifter till kan de komma att ändras redan denna vecka.

Men även om regeringen ser det som en del i en avregelering och en fråga som kan skötas genom frivilliga överenskommelser mellan internetoperatörer så ser inte de stora internetbolagen stillatigande på, utan lobbyarbetet har redan börjat, rapporterar nyhetsbyrån AP. 

Än så länge är det mindre bolag som höjt sina röster, men jättarna i Internet Association – Facebook, Google, Amazon, Microsoft, Netflix och Uber – uppmanade tidigare denna månad Ajit Pai att behålla nätneutraliteten.

Läs också: Amerikanska operatörer: Vi kommer inte sälja kundernas sökhistorik

Traditionellt har it-branschen också varit duktig på att få med sig allmänheten när den väl bestämt sig för att slåss för något. Ett exempel är när internetföretagen gick i klinch med underhållningsbranschen kring den olagliga fildelningen. Då släcktes flera tusen webbsajter ner i protest mot ett lagförslag som skulle gett den amerikanska regeringen makt att svartlista vissa sajter. Miljontals namn samlades också in och lagförslaget droppades.

Parallellt med att det rör sig bland internetjättarna har Ajit Pai dock letat allierade i Silicon Valley och ska ha haft möten med bland annat Oracle, Cisco, Intel och Facebook i samband med ett Cisco-event.

Och även om tonläget kan komma att höjas har exempelvis Netflix snarare dämpat sin retorik. I januari sade bolaget att en försvagad nätneutralitet inte skadar dem eftersom tjänsten är så populär att bredbandsleverantörerna inte kommer att våga bråka med dem. Samtidigt lade Netflix till att de ändå stöttar nätneutraliteten som en allmän policy.