Den europeiska rymdorganisationen ESA och representanter från Kina undersöker möjligheter för att kunna bygga upp en gemensam rymdbas på månen. Det rapporterar nyhetsbyrån AP.

”Kineserna har redan ett väldigt ambitiöst månprogram. Rymden har förändrats sedan 60-talets space race. Vi ser nu att det behövs internationellt samarbete för att utforska rymden med fredliga avsikter”, säger Pål Hvistendahl, talesperson för ESA, till AP.

Läs också: NASA:s minirobot Puffer förväntas göra stordåd på Mars

De kinesiska planerna som Pål Hvistendahl refererar till är två månexpeditioner som Kina har planerade, en senare i år och en nästa år. På den första av dem hoppas ESA få analysera de mineralprover som kommer att tas.

Att bygga upp en permanent bosättning på månen har länge diskuterats inom ESA, bland annat har organisationens generaldirektör Johann-Dietrich Wörner uttalat sig positiv om en ”mån-by”, som han tror skulle kunna fungera som en brygga till framtida expeditioner till mars, och även fungera som ett medel för rymdturism.

Läs också: Spacex och Nasa letar efter lämpliga landningsplatser på Mars

Sedan Kina började intressera sig för rymdforskning har de lagt ned stora resurser på sin rymdorganisation, men tack vare organisationens nära band med landets militär har Kina tidigare exkluderats från samarbetet kring den internationella rymdstationen ISS.