Priset har varit den stora fördelen med Raspberry Pi sedan enkortsdatorn lanserades. Och för ett par hundralappar har de lyckats klämma in en hel del funktioner på den lilla ytan. Men den har sina begräsningar. Mot den starkaste ARM-baserade datorn på marknaden just nu, Chromebook, har den en bit kvar.

För utvecklare, amatörer eller professionella, finns en rad alternativ. Och nu kommer kinesiska telefontillverkaren Huawei med sitt bidrag. De har plockat ut sitt system för smarta telefoner, System on a chip, och säljer det som en liten Linux-dator, skriver The Verge.

Läs också: Se upp Raspberry Pi! Här är konkurrenterna som utmanar den populära minidatorn

Hikey 960 baseras på tillverkarens åttakärniga Kirin 960-chipp. Fyra av dem är av mer avancerad typ, Cortex A-73 och fyra lågeffektskärnor av modell Cortex A-53. För den som håller koll på telefonernas tekniska detaljer känns chippet igen från Huaweis Mate 9. Enkortsdatorn kommer framöver att fungera med flera versioner av Linux, utöver Android för vilken den är byggd i dag.

En annan viktig faktor för den här typen av minidatorer, och alla datorer när det kommer till kritan, är minnet och minneshanteringen. Och skillnaderna mellan att använda en produkt ämnad för en telefon och en framtagen för en dator är stora, särskilt ur RAM-perspektiv. Eller snarare bristen på RAM i den utrustning som finns i telefoner, samt den lägre hastigheten i de produkterna jämfört med en dator.

Huawei har lyckats få in mer RAM och få upp hastigheterna. Kortdatorn har 3 GB LPDDR4 RAM, alltså det som får minneskretsarna att mata ut data i högre takt. Grafiken klarar av 4K-standard. Däremot har hdmi-porten bara stöd för 1080p-utgång. Det går att ansluta en kamera eller annan hårdvara till Hikey 960.

Läs också: Raspberry Pi-tillverkare köps upp för 7 miljarder

De utvecklare som jobbar med ARM-baserad mjukvara, som till exempel Androidappar, kan ha användning för enkortsdatorn. Mycket av utvecklingen sker i dag i x86-hårdvara som därefter kompileras, eller översätts, till ARM. Men det händer mycket i Linuxvärlden och en hel ARM-dator är målsättningen. Där kan Huaweis enkortsdator vara ett steg på vägen. Men det kostar, 239 dollar tunnare blir plånboken.