Utvecklarna har fått ännu ett verktyg att leka med. Denna gång ett som får deras mobila appar att förstå skriven text. Detta tack vare Facebooks uppdatering av open source-projektet Fasttext. Ett programmeringsbibliotek framtaget av bolagets ai-avdelning som är tänkt att göra det lättare att köra textfokuserade maskininlärningssystem, skriver IDG News.

Läs också: Läckt dokument: Facebook kan rikta reklam mot sårbara ungdomar

Tekniken appen vilar på gör att utvecklare kan komprimera modellen för språkigenkänning så att den tar upp mindre minne, samtidigt som man inte tappar noggrannheten som följer om man inte komprimerar modellen. Forskarna på ai-avdelningen kallar tekniken Fasttext-zip. På så sätt kan modellerna köras i enheter som inte är lika kraftfulla som datorer, exempelvis smarta telefoner eller Raspberry Pi och andra enkortsdatorer. Således kan verktyget öppna upp de här enheterna för en större variation av applikationer.

För att inte tvingas ägna sig åt ”learing by doing” har Facebook också släppt manualer för att utvecklare sak kunna lära sig grunderna och komma igång. Samt en uppsättning med 300 förtränade språkpaket för att ytterligare göra saker och ting mer tillgängligt. De satsar hårt på att locka till sig personer som visserligen kan programmering, men som saknar de djupare kunskaperna.

Läs också: Lyssna med huden och skriv med tankekraft – Facebooks plan för tyst kommunikation

Fasttext bygger inte på ny teknik, och det är inte heller poängen. Istället handlar det om att ta existerande metoder och göra dem tillgängliga för alla utvecklare, oavsett förkunskaper. Även personer utan en ingenjörsexamen ska i viss mån kunna programmera är deras ambition. Bland annat har de lagt in ett gäng automatiska funktioner, så att användarna ska lägga in relevanta taggar för sociala medier. Dessutom säger forskarna bakom tjänsten att den kan hantera både tyska och franska, vilket varit svårt för andra system.