Lilla magellanska molnet är en galax som ligger cirka 200 000 ljusår från vår egna och som kontinuerligt roterar runt oss tillsammans med syskongalaxen Stora magellanska molnet. Men trots "det korta avståndet" har forskare länge haft svårt att studera galaxen då interstellärt damm absorberar det mesta av ljuset som den avger innan det hinner nå fram till oss. Men nu har ett gäng forskare lyckats fånga galaxen på bild, och det med enastående resultat.

Läs också: Europeiska rymdorganisationen vill bygga månbas med Kina

För tack vare ESA-observatoriets teleskop i Chile har de lyckats ta den största infraröda bilden någonsin på galaxen – en bild med 1,6 miljarder pixlar. Det skriver sajten Space.

”Resultatet är den här rekordbrytande bilden – den största infraröda bilden någonsin tagen på det Lilla magellanska molnet – med hela bilden fylld av miljontals stjärnor”, säger Stefano Rubele, som leder teamet med astronomer som tagit bilden, till Space.

Läs också: Rymdpartiklar kan släcka datorer och slå ut våra telefoner

Teleskopet som använts för att ta bilden heter Vista och ligger i den chillenska Atacama-öknen. Med hjälp av det har forskarna lyckats lokalisera de ljusvågor som faktiskt lyckas ta sig förbi det interstellära dammet.

Vill du se bilden kan du hitta den här.

Tack vare bilden har forskarna upptäckt att de flesta stjärnor i Lilla magellanska molnet faktiskt är yngre än de som finns i närliggande galaxer, men exakt vad det innebär återstår att se.

”De här tidiga resultaten från undersökning är bara en försmak på de nya upptäckter som koma skall, i takt med att undersökningen fortsätter fylla tomrummen i vår karta över de magellska molnen”, skriver European southern observatory, som står bakom teleskopet i Chile, i ett officiellt uttalande.