Elon Musks rymdbolag Spacex vill så mycket mer än att sätta en människa på Mars, bland annat har de länge kollat på möjligheten att leverera internet till jorden via ett massivt nätverk av 4 425 stycken satelliter. Nu meddelar de att den första satelliten kan skjutas upp redan 2019, för att år 2024 ha hela nätverket på plats. Det rapporterar The Verge.

Enligt Spacex sattelitchef Patricia Cooper hoppas bolaget kunna skicka upp de första prototyperna redan i år, och i början av 2018, vilket kommer att ligga till grund för nätverket.

Läs också: Rekorduppskjutning av satelliter ska ge oss en bättre bild av planeten

Klustret av satelliter kommer att ligga på 83 olika höjdnivåer, som varierar mellan 1 110 och 1 325 kilometers höjd. Men trots de olika nivåerna kommer Spacex att fylla på vår omloppsbana rejält, då det i dagsläget redan finns ca 1 459 satelliter i omloppsbana. Det finns alltså en stor risk för en hel del rymdskrot i framtiden.

Men det är inte bara krångligt med satelliter som internetleverantörer, utan metoden betyder att människor kan få ta del av snabbt internet på ett enkelt sätt som inte inbegriper kostsamma nedgrävningar, vilket kan underlätta livet för människor som bor på avlägsna platser.