Det var sent i fredags som Intel meddelade att det nu finns en patch som börjar rullas ut under veckan. Leverantörer som Fujitsu, HP och Lenovo har lagt ut listor som visar vilka produkter som är berörda och när programfixarna kommer, rapporterar IDG News.

Den allvarliga sårbarheten ligger i datorernas firmware, deras inbyggda program, och påverkar administrationsverktygen Intel Active Management Technology, Intel Small Business Technology, and Intel Standard Manageability. Bland annat är Lenovos Thinkpad och HP:s Elitebook drabbade men även servrar och fasta datorer.

Läs också: Intel i blåsväder: tio år gammalt säkerhetshål upptäckt

De sårbara administrationsverktygen är till för att verksamheten ska kunna hantera, reparera och ha koll på spårbarheten i stora system av smmankopplade datorer, bland annat vanliga pc men även sådant som kassasystem i handeln och digitala skyltar.

Men buggen innebär att hackare kan komma in och ta över kontrollen.

Enligt Embedi, säkerhetsföretaget som upptäckte sårbarheten, kan den bara utnyttjas för de som har slagit på administrationsverktygen. Embedi har också lagt ut fler tekniska detaljer där det bland annat framgår att en hackare skulle kunna kontrollera både mus och tangentbord på en dator och rentav sätta på eller stänga av datorn.

Det behövs heller inget lösenord eftersom säkerhetshålet rundar autentiseringsprocesserna.

Till dess att patcharna är tillgängliga rekommenderar Intel alla användare att manuellt lägga in tillfälliga fixar. Det går också bra att höra av sig till deras kundsupport.