I slutet av förra året klubbade Storbritannien igenom lagförslaget Investigatory Powers Act, som ger underrättelsetjänsten en rad olika verktyg för att bevaka den egna befolkningen. Nu vill brittiska regeringen utöka möjligheterna ytterligare, genom att tvinga landet mobiloperatörer att dela med sig av sina kunders kommunikation. Det framgår i ett utkast till nytt lagförslag som organisationen Open Rights Group (ORG) kommit över.

Läs också: Kritik mot regeringens sensorsystem mot it-angrepp – hotar personliga integriteten

Brittiska mobiloperatörer har sedan tidigare varit tvungna att dela med sig av kunders metadata, såsom information om vem som kontaktat vem, var och när. Men i det nya förslaget vill regeringen att operatörerna ska modifiera sina system så att de på begäran från myndigheter kan lämna ut själva kommunikationen – även kommunikation via krypterade tjänster som Whatsapp.

”De här krafterna skulle kunna riktas mot företag som Whatsapp för att begränsa deras kryptering. Regleringen skulle göra verklighet av kraven som [inrikesminister] Amber Rudd ställt för att motarbeta end-to-end-kryptering. Men om de här krafterna utnyttjas kommer det att göras i hemlighet”, säger Jim Killock, chef för Open Rights Group, till IDG News.

Läs också: EU-förslag: polis ska få bakdörrar till Whatsapp

Om förslaget blir verklighet fruktar ORG att Storbritanniens regering kommer att tvinga företagen att implementera bakdörrar i sina tjänster eller andra liknande svagheter. Något som skulle kunna missbrukas.